Банкеръ Daily

Теменужка Петкова:

Европейският съюз не ни поставя срок да затворим въглищните централи

Европейският съюз не поставя изискване пред България да затваря въглищните си централи до определен срок. Това отново заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва във форум за социалния диалог в сектора, организиран от КНСБ. 

"Основният акцент в енергийния сектор е да се намали производството на електрическа енергия, такава, която генерира емисии. Никой не е казал, че трябва да бъдат закрити тези централи и Европейската комисия много ясно казва, че тези мощности могат да бъдат подпомагани от държавите-членки до 2025-а година. След тази дата централите трябва да работят на пазарен принцип, да продават своята енергия, но никой не е казал, че тези мощности трябва да спрат да работят. Такова нещо няма", категорична бе Петкова.

В профила си във "Фейсбук", министърът заяви, че заетите в енергийния отрасъл у нас са хиляди.

"За нас най-важният капитал са хората и за това усилията ни са насочени преди всичко към осигуряване на адекватно заплащане, безопасни условия на труд и поддържане квалификацията на служителите", пише още енергийният ни министър. 

Теменужка Петкова подчерта, че благодарение на тристранния диалог и ролята на синдикалните организации "сме постигнали всички важни решения за българската енергетика". "Уверена съм, че и занапред диалогът ще продължи, включително и във връзка с предизвикателствата по Зелената сделка и прехода към нисковъглеродна икономика", допълни тя. 

Според  доклад, изготвен през месец май т.г. от Центъра за изследване на демокрацията съвместно с Регионалния център за изследвания на енергийни политики, Унгария, Техническия университет във Виена и др. Раздялата с въглищата на България, Румъния и Гърция (които "дават" 9% от производството на ток от въглища в ЕС) би струвало общо 4.5 млрд. евро. Конкретно за България сумата е 892 млн. евро и включва разходите за инвестиции в сектори с по-висока добавена стойност, които да наемат една част от хората, останали без работа. Тези средства биха могли да дойдат по линия на Фонда за справедлив преход на ЕК, който е на стойност 100 млрд. евро, се посочва още в доклада.

Както вече стана ясно, към момента България не планират закриване на въглищните електроцентрали.

Световният капацитет за производство на електроенергия от въглищни централи е намалял през първата половина на 2020 година за първи път в историята заради пандемията от COVID-19 и засилването на ограниченията. Това сочат данни от анализ на британския сайт Карбън брийф (Carbon Brief).

От 1 януари до 30 юни са влезли в експлоатация нови централи с обща мощност 18,3 гигавата, а са затворени обекти, произвеждащи 21,2 гигавата. Това е нетен спад в световен план от 2,9 гигавата до 2,047 гигавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във