Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европейският съд подкрепя френския закон, регулиращ Airbnb

Европейският съд одобри мерките, предприети от френската столица Париж за ограничаване на краткосрочното отдаване под наем на жилища през Airbnb и други подобни платформи. 

Решението на Европейския съд идва дни след като представители от 22 европейски града призоваха служителите на ЕС да изготвят правила за защита на местните жилищни пазари от краткосрочни наеми за почивка.

Делото, по което съдът се произнесе е по казус на две компании, глобени от управата на Париж, защото са отдавали под наем апартаменти (студиа) в Airbnb без предварително да получат разрешение от градските власти.

Airbnb заяви пред агенция Франс прес, че приветства това решение, което "ще помогне да се изяснят правилата". 

За промяна на предназначението на жилищните помещения, според френската регулация, в общините с повече от 200 000 жители, както и в общините от три граничещи с Париж департамента се изисква предварително разрешение. За издаването на това разрешение може да се поиска и компенсация под формата на едновременно преобразуване в жилища на помещения с друго предназначение. Сега делото се връща във френските съдилища за окончателно решение по насоките, дадени от СЕС.

Френската столица е сред няколкото европейски града, които се опитват да ограничат дейността на платформи за краткосрочно наемане на жилища като "Еърбиенби" заради рязкото увеличаване на наемите за местните жители и недостига на жилища.

През декември 2019 г. опитът на френската хотелиерска индустрия да принуди Airbnb да се разглежда като фирма за отдаване под наем на имоти беше отхвърлен от съда на ЕС, който вместо това заяви, че интернет гигантът е „услуга на информационното общество“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във