Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европейският пазар на смартфони е паднал до минимума си за последните две години

Обемът на пазара на смартфони в Европа е паднал до минималната си стойност през последните две години. Това пише в проучване на Counterpoint Research.

В периода между април и юни 2022 година се отчита спад с 13% при продажбите в сравнение с първото тримесечие. Били са продадени  40.3 млн. различни джаджи, което е най-лошото второ тримесечие от 2020 година досега. Ако сравним с второто тримесечие на 2021-а, то пазарът е потънал с 11 процента.

„Ситуацията в Европа, за съжаление, остава безрадостна за търговците. Много страни в Европа се приближават към рецесия, а вътришнополитическото напрежение около Русия и Украйна расте и във Франция, и в Германия и във Великобритания. Въпреки това, ние все още се надяваме, че дъното беше достигнато и траекторията на продажбите скоро трябва да тръгне нагоре. Но възстановяването, вероятно, ще бъде дълго и бавно“, подчертава заместник директорът на Counterpoint Research Ян Страйяк.

В изследването също така се посочват и най-популярните модели сред европейците. Мястото на лидер заема Samsung с 32% дял на пазара. На второ място е Apple с 24% от продажбите, а трети е Xiaomi (с 19%).

Facebook logo
Бъдете с нас и във