Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европейският инвестиционен фонд ще финансира български ученици

От финансирането ще могат да се възползват ученици от цяла България, които също могат да се включат в курсовете онлайн.

Европейският инвестиционен фонд  и Академия Телерик подписаха гаранционно споразумение, обхващащо портфолио за разсрочено плащане на такси за обучение на стойност до 2,5 милиона евро, за да помогнат на учениците да финансират обучението си по ИТ умения. Гаранцията е подкрепена от Пилотния гаранционен механизъм на ЕФСИ за умения и образование, лансиран от Европейската комисия за гарантиране на уменията и образованието.

Планът за инвестиции за Европа досега е мобилизирал 546,5 млрд. евро инвестиции в целия ЕС, включително 4,6 млрд. евро в България.

От финансирането ще могат да се възползват ученици от цяла България, които също могат да се включат в курсовете онлайн. В допълнение към обучението по технологични умения,  Академия Телерик предлага обучение по меки кариерни умения, коучинг и менторство, за да подкрепи учениците както по време на обучението, така и след завършването им и да им осигури успешен старт на кариерата.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, заяви: "Цифровите технологии и ИТ уменията вече не са само по желание в нашите общества, а придобиха съществено значение. Кризата с COVID-19 едновременно ускори цифровата трансформация и подчерта необходимостта от по-задълбочено сътрудничество между различните сектори и отрасли. Ето защо с удоволствие обявявам първото споразумение в рамките Пилотния гаранционен механизъм за умения и образование на ЕФСИ в България, което ще подкрепи учениците в цяла България в тяхното образование и кариерно развитие. Тази важна инициатива ще допринесе за превръщането на нашата визия за възстановяването на Европа и за цифровия и екологичния преход в реалност."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във