Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европейският бизнес иска промяна в социалната политика на ЕС

Можем да се гордеем с европейския социален модел. Европейският съюз има най-високи инвестиции в социална защита в сравнение с други части на света - близо 29% от нашата икономическа продукция, в сравнение с Япония с около 20% и Австралия или Канада под 20%. Това заяви генералният директор на Европейската бизнес конфедерация BusinessEurope Маркус Дж. Бейрер.  Днес организацията публикува своя нов стратегически документ за бъдещото социално измерение на ЕС.

BusinessEurope призовава за нов вид европейско социално управление, за да се координират по-добре националните политики и реформи в областта на заетостта и социалната защита чрез по-задълбочено сътрудничество между социалните партньори, Комисията и държавите-членки. Предвид предизвикателствата, пред които е изправена Европа днес, нашите социални постижения и напредък не могат да се приемат за даденост.

"Ние имаме добре развити мрежи за социална сигурност в Европа, където 80% от работниците в ЕС имат достъп до обезщетения за безработица. На други места по света това е само около 30%. Но само ако нашите европейски компании могат успешно да се конкурират в световен мащаб, те ще могат да продължат да създават и поддържат добри работни места, приобщаващ растеж и богатство", смята Бейрер.

В няколко държави и региони на ЕС пазарите на труда не функционират както трябва. Това се отразява негативно на икономическото и социалното сближаване между държавите-членки на ЕС. В някои случаи това дори затвърждава неравенството и бедността.

"Пазарите на труда трябва да осигуряват гъвкавост и сигурност, те трябва да станат по-динамични и приспособими. Трябва да поставим хората, работата и компаниите в центъра на дигитализацията, като се уверим, че технологиите подобряват производителността на работниците, а хората имат правилните умения, за да разберат възможностите за работа, които предлага.", добавя Маркус Дж. Бейрер. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във