Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПОДГОНИ МАСТЪРКАРД

Европейската комисия отправи официални обвинения към групировката за кредитни карти Мастъркард, че нарушава законите, като ограничава конкуренцията между банките. Това ставало чрез предварително определената минимална цена, която търговците на дребно трябва да платят, за да могат да приемат разплащателните фирмени карти Мастъркард и Маестро. Компанията потвърди на 29 юни, че е получила поверителен бюлетин за възраженията на европейския надзорен орган за защита на конкуренцията. Ако бъде призната за виновна, фирмата ще трябва да плати глоба до 10% от световния си годишен оборот. Миналата година Мастъркард постигна чисти приходи от 2.9 млрд. щ. долара (2.3 млрд. евро).
Европейската комисия предупреди също, че ако реши да отсъди против групировката, би могла да забрани начисляването на комисиони при обмен, защото не е убедена, че те достатъчно ефективно компенсират евентуалните рестриктивни последици върху ценовата конкуренция между търговските банки. Тези такси се плащат между финансовите институции, които обслужват магазините, работещи с кредитни карти, и банките, които обслужват картовите притежатели. Комисионите предизвикаха ред възражения от страна на Брюксел още през 2003 година.
Набегът срещу групировката ще засегне милиони потребители в Европа, защото около 45% от всички карти за разплащания, използвани на Стария континент, са с логото на Мастъркард или Маестро. Европейската комисия периодично обръща внимание, че високите такси и липсата на конкуренция в картовата мрежа вреди на потребителите, защото допълнителните разходи се прехвърлят върху собствениците на карти.
Мастъркард, която е собственост на консорциум от банки, направи първоначална публична емисия на акциите си на фондовата борса в Ню Йорк през май, като привлече 2.4 млрд. щ. долара свеж капитал. Тя е втора по големина в бранша след Виза, а двете компании контролират почти 90% от европейския пазар. Ръководството на Мастъркард заяви, че ще отговори на обвиненията писмено и чрез изслушвания до края на годината, но не изключва и вариант да атакува негативното отношение на антитръстовия надзор на общността пред Европейския съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във