Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европейската комисия одобри държавна помощ за туроператорите

Министерството на туризма е получило уведомление от Европейската комисия за одобрение на целево субсидиране на туроператорите. Предстои в кратък срок да бъде съгласувано постановление на Министерски съвет, което да уточни реда за кандидатстване и изплащане на държавната помощ.

С изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. за преодоляване на последиците, беше създадена схема за държавна помощ за  допълнително финансиране на туроператори с останали задължения към техните клиенти. Това ще става с безвъзмездни средства в размер до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания.

Помощта може да бъде използвана единствено за възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода между 1 март 2020 г. до 31 декември същата година поради възникналата епидемия от COVID-19.

 

Експертна група ще предложи решения на проблемите в туризма

Министър Балтова и представителите на туристическия бизнес очертаха част от належащите за спешно решаване въпроси – облекчен режим за влизане на туристи в България, приоритетна ваксинация на заетите в сектора, условията за кандидатстване за помощта от 35 евро на седалка.

За спасяване на един от най-засегнатите сектори в българската икономика е договорено създаването на експертна работна група от представители на държавата, бизнеса и „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във