Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европейската индустрия се подобравя през ноември

Промишлената активност в еврозоната се ускори слабо през ноември, но задълбочаващия се проблем с веригите на доставки ограничи самото производство и повиши цените на суровините и материалите с най-бързото темп от над две десетилетия. Това показват окончателни данните от бизнес проучване на агенция IHS Markit за предходния месец.

Индексът на производствената активност (PMI) се повиши слабо през ноември до 58,4 пункта от 58,3 пункта през октомври (най-ниско ниво от февруари 2021 г.) и под предварителен индекс на ниво от 58,6 пункта, като това е първото, макар и много слабо, нарастване на индекса от юни насам. Производството като цяло показа известна стабилизация след спада през предходните месеци от летния си пик, но постоянните проблеми, породени от затруднените доставки и нарастващия натиск върху разходите, ще продължат да оказват негативно влияние върху перспективите в промишления сектор с наближаване на края на годината.

"Докладът отчита подобрение по отношение на самото производство и на новонаетия персонал, но също така и  проблемите, свързани с продължаващата криза във веригите на доставки, която доведе до недостиг на материали и до "лоша транспортна наличност", отбеляза агенция Markit. "Въпреки че търсенето остава силно, както се вижда от по-нататъшно солидно подобрение на притока на нови поръчки, веригите на доставки продължават да се влошават с тревожни темпове. Недостигът на суровини ограничи растежа на производството досега през четвъртото тримесечие до най-слабия, наблюдаван през последната година и половината“, коментира резултатите от проучването Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Отчита се смесена картина в производствения сектор сред водещите европейски икономики, като имаше подобрения на промишления PMI индекс във Франция и Италия, но известно отслабване в Германия, Испания, Австрия и Холандия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във