Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европейската централна банка удължава срока за заемане на трите най-висши поста

Европейската централна банка удължи крайния срок за попълване на три от най-висшите работни места в банковия си надзорен орган, след като не успя да наеме жени за тези позиции.

Европейската централна банка има само една дама в 25-членния Управителен съвет и едва няколко жени в Надзорния съвет. Банката отдавна е критикувана от европейските законодатели за насърчаване на култура, която благоприятства мъжете, тъй като силният пол заема над три четвърти от висшите ръководни длъжности. Натискът върху банката нараства през последните месеци, след като двама най-големи началници на банката, Даниеле Нуи и Сабине Лаутеншлагер, бяха заменени от мъже, което очевидно се противопостави на заявената цел на Европейската централна банка за подобряване на баланса между половете.

Макар банката да няма правно задължение да намери жени за работните места, изборът само на мъже би ги поставил в политически несъстоятелна позиция. Според източници, цитирани от Ройтерс, в идеалния случай трябва да има поне две жени, които да попълнят част от шестте места на вътрешния надзорен съвет, за да се разсее политическото напрежение, свързано с неравенството между половете.

Европейската централна банка, която контролира 117 от най-големите банки в еврозоната ще търси заявления за трите вътрешни свободни работни места на Надзорния съвет до 12 юни вместо първоначалния краен срок от 15 май.

Facebook logo
Бъдете с нас и във