Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА РАЗОЧАРОВА ВАЛУТНИТЕ ИГРАЧИ

Европейската централна банка увеличи на 8 юни основната лихва на еврозоната с 25 базови точки - до 2.75 процента. Управителят Жан-Клод Трише пък втърди изказа си и на пресконференцията в Мадрид след решението за лихвената промяна няколко пъти подчерта думата бдителност. Досега нейното използване беше знак за неминуем ръст на лихвите. Трише каза също, че лихвените проценти в еврозоната са ниски и вероятно ще са необходими още повишения, макар че ЕЦБ качва лихвата за трети път през последните шест месеца. Централните банкери очакват потребителските цени да се увеличат с 2.3% през тази и с 2.2% през идната година. А инвеститорите прогнозират 3.25% основна лихва на еврозоната до края на годината.
МВФ обаче предупреди, че ЕЦБ трябва да действа предпазливо, когато качва лихвите, защото икономическият растеж е достигнал върховата си точка и инфлацията по всяка вероятност ще започне да отслабва. А финансовите министри на еврозоната споделиха растящата си тревога от поскъпването на еврото, което може да започне да потиска икономическата експанзия на общността. Френският министър на финансите Тиери Бретон заяви пред репортери на 6 юни, че всички трябва да са много бдителни и да не допуснат еврото да продължи да се качва. Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който ръководи и финансовото ведомство на страната, пък коментира, че всички могат да навлязат в опасни води, ако котировките продължават да растат. Валутни анализатори очакват централните банкери на еврозоната да се противопоставят на по-силно евро, ако цената на валутата надхвърли 1.30 щ. долара.
Валутните търговци останаха разочаровани от действията на ЕЦБ, защото повишението с 25 базови точки отдавна е вкарано в цените на еврото - 46 от общо 47 анкетирани от финансовата информационна агенция Блумбърг икономисти прогнозираха 2.75% основна лихва на 8 юни. Единната европейска парична единица би продължила нагоре единствено при по-решителния скок с 0.5%, предсказан от 47-мия икономист на Блумбърг. Спадът на еврото се задълбочи, след като бе пробито нивото на подкрепа от 1.27 щ. долара, където някои валутни дилъри бяха поставили ордери за автоматична продажба на единната европейска валута.
Публикуваните през седмицата фундаментални икономически показатели на еврозоната бяха добри и са поредното доказателство за ускоряващия се икономически растеж на общността. Коригираните съобразно инфлацията европейски продажби на дребно през май са нараснали най-силно за последните две години и повече. Индексът, отчитащ показателя, е повишил стойността си от 54.6 точки през април на 56.3 през миналия месец, а всички цифри над 50 пункта са белег за растеж в сектора. Индексът на Германия се е увеличил от 59.3 на 60.4 точки, което се отдава на еуфорията около открития на 9 юни световен шампионат по футбол. Франция отчете повишение на показателя с 1.7 пункта - до 56.9, а в Италия индексът е нараснал до 49.3 точки (срещу 46.8 през април).
Ръст отчете и секторът на услугите на еврозоната - индексът, следящ отрасъла, достигна 58.7 пункта през май - най-високата стойност от септември 2000 г. насам.
Бенк ъф Инглънд остави без промяна - 4.5%, основната лихва на Великобритания на редовното съвещание на паричния си комитет на 8 юни.
Щатският долар поскъпна към всичките си основни съперници, след като официални представители на Федералния резерв изразиха своите растящи опасения от инфлационен натиск, което открива реална възможност за ново увеличение на щатските лихви в края на този месец. Директорът на клона на щатската централна банка в Сейнт Луис Уилям Пул коментира за финансовия всекидневник Уолстрийт джърнъл, че Федералният резерв трябва да има възходяща нагласа за лихвените проценти. Ръстът на инфлационните показатели е нежелателен, заяви Бен Бърнанки на конференцията на Асоциацията на американските банкери във Вашингтон на 5 юни. Търговците са вкарали в цените 82% шанс Федералният резерв да качи отново основната лихва на САЩ - до 3.25%, на редовното съвещание на паричния си комитет на 28-29 юни.
Инвеститорите пък отново обърнаха поглед към зелените пари след срива на цените на световните борси и след като централните банки на еврозоната, на Южна Корея и на Турция качиха основните лихвени проценти на страните си в средата на седмицата. По оценка на валутни анализатори бягството от риска работи в полза на щатската валута.
Щатският долар увеличи печалбата си, след като официални правителствени представители на Ирак заявиха, че Абу Мусаб ал-Заркауи - лидер на Ал Кайда в страната, е бил убит по време на въздушен удар на САЩ.
Най-значимата вест за щатската икономика през седмицата бе високият 0.9-процентен априлски ръст на складовите запаси на търговците на едро и увеличението на продажбите им с 1.3% през същия месец. Съотношението на складовите резерви към продажбите е достигнало рекордно ниската си стойност от 1.16, което означава, че предприятията трябва бързо да увеличат производството, за да задоволят търсенето.
Японската йена поевтиня, след като базовият борсов индекс на страната Nikkei 225 Stock Average падна рязко под 15 000 точки за първи път от 30 ноември 2005-а насам. Това намалява вероятността Бенк ъф Джъпен да направи лихвено увеличение през юли. Заместник-управителят на японската централна банка Тоширо Муто заяви на 5 юни във Вашингтон, че паричният комитет може да поддържа известно време ниски лихвени равнища, а бъдещите корекции да стават постепенно. Експерти от английската инвестиционна банка Барклейз очакват Бенк ъф Джъпен да качи лихвите през септември, а японската валута да се търгува в диапазона 110-114 йени за един щатски долар през юли.
У нас междубанковият валутен пазар през седмицата беше активен. Среднодневните изтъргувани обеми валута достигнаха 262 млн. евро (512.6 млн. лева). Сделките в щатски долари заемаха 7% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във