Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европарламентът работи по пакет "Мобилност"

Имаме паритет в Транспортната комисия на Европейския парламент по Пакет „Мобилност“, обяви транспортният министър Росен Желязков и добави, че в момента текат много интензивни разговори на работно ниво в рамките на работните групи:

„Със сигурност въпросът за Пакет „Мобилност“ и за даване на мандат за преговори ще бъде поставен до края на месец септември. Към момента поне по нашите предположения, като броим гласовете, имаме паритет за това дали ще бъде върнат, или ще се даде мандат за преговори. През следващата седмица ще има съвет под патронажа на Финландското председателство и там ще се проведат допълнителни разговори“, коментира министърът.

През юли Желязков се срещна с министрите на транспорта на Полша, Унгария, Литва и Латвия в Европейския парламент. Те обсъдиха позициите на единомислещите държави по Пакета за мобилност I, като представителят на румънската държава заяви, че Румъния категорично ще се присъедини към групата на единомислещите и ще участва активно в преговорите по пакета.  Министрите се обединиха около позицията, че до момента по Пакета за мобилност I се е действало прибързано, без силни аргументи и анализи. Това налага започването на нов диалог, в който трябва да вземат активно участие всички членове на ЕП от единомислещите държави, независимо от коя политическа група принадлежат.

Желязков каза днес, че позициите на групата на единомислещите остават непроменени. 

На 4 април Европарламентът  одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи. Според документа превозвачите трябва да почиват извън кабината на камиона, който управляват. Те трябва да се връщат в България на всеки 4 седмици. Размерът на командировъчните в същото време трябва да бъде спрямо държавата, в която превозвачите се намират. България, Полша, Унгария, Литва и Латвия категорично се обявиха за преразглеждане на това решение. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във