Банкеръ Daily

Заради многобройни жалби за неправомерни санкции

Европарламентът подхваща българския списък „Магнитски“

Три месеца след излизането на спорния и пораждащ много въпроси „Списък към списъка“, на 16 септември (четвъртък) казусът със санкционираните българи по Закона "Магнитски" ще бъде обсъждан и в пленарната зала на Европарламента.

Първи сезираха европейските институции братята Цветомир и Боян Найденови и техният баща Стефан Найденов за извършени нередности и неясните критерии, по които е структуриран списъка. Според представените от тях документи, вписването им в „българския списък" е неправомерно, защото те са с доказано прекратено партньорство с Васил Божков - едно от лицата, санкционирани по щатския закон.

Нещо повече - Найденови стоят в основата на разкриването на серия данъчни измами на собственика на „Националната лотария“, довели до ощетяването на държавата с почти 700 милиона лева. Това тяхно действие даде началото и на множеството разкрития за престъпленията, извършени  от Божков, за които впоследствие бяха образувани и досъдебни производства.

Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, е инициирал въпроси относно списъка с искане за устен отговор до ЕК. В това свое искане депутатите подчертават, че наложените санкции повдигат въпроси за подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Европейската комисия проявява сериозно любопитство как е съставен т. нар. български списък "Магнитски", в който попадат 54 души, свързани със санкционираните лица.

Така например и до днес остават неясни критериите за включване на хора в списъка. Липсва обратна връзка от съставителите на списъка по казуса „Найденови“, за които към настоящия момент не съществува основание за попадането им в него. Притеснение буди и начинът, по който гръцкото дружество "ИНТРАЛОТ" АД (INTRALOT S.A.), което близо 18 години имаше взаимоотношения с обвиняемия Васил Крумов Божков и свързаните с него дружества с участие в капитала от 49%, беше изключено от списъка в рамките на 6 дни от излизането му, при това - без ясна аргументация.

На този фон остава необясним двойният стандарт по отношение на разширения списък, в който продължават да стоят имената на Найденови. Въпреки че те са прекратили всякакво съдружие с Божков една година преди „Интралот“ и са предоставили всички необходими документи за липсата на каквато и да било свързаност.

Буди недоумение и фактът, че този списък, който съдържа 97 фирми и 21 физически лица, не включва действащи партньори и съдружници на Васил Божков и директно свързани с него лица, каквито са съпругата му Елена Динева, сестра му Иванка Баева, неговият син Антон Божков и много други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във