Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европарламентът осъди далаверите на чешкия премиер Бабиш

Европейският парламент гласува резолюция, с която осъди действията на чешкия премиер Андрей Бабиш. Бабиш е изплащал евросубсудии на своя земеделски конгломерат Agrofert, което откровен конфликт на интереси. Резолюцията, подкрепена от 505 евродепутати, не е правно обвързваща, а има за цел да засили политическия натиск върху други институции на ЕС и правораздавателните органи в Чехия.

През април одит, възложен на Европейската комисия, установи, че Бабиш е изплащал евросубсидии на конгломерата Agrofert, въпреки че все още притежава контрол над него. За да прикрие контрола си над дружеството, Бабиш го е скрил в различни фондации. Одитът установи, че чешкият премиер е контролирал и отпускането на субсидиите и получаването им от Agrofer. В резултат на това беше установено, че Бабиш нарушава Закона за конфликт на интереси на ЕС.

В резолюцията на ЕП бе записано, че чешкият премиер е можел да оказва натиск върху администрацията, която изплаща субсидиите, както и върху ръководството на дружеството. 

Европарламентът призова компанията да върне всички субсидии, получени незаконно от бюджета на ЕС или националния бюджет на Чехия. Такава препоръка в одита на Европейската комисия обаче няма. 

Agrofert потвърди участието на Андрей Бабиш в компанията на 1 юни, когато го регистрира като краен бенефициент на обезщетения от компанията и нейните дъщерни дружества. Но говорител на Agrofert заяви, че това не означава, че той контролира или влияе върху групата, така че конфликт на интереси нямало. 

Чешкият премиер винаги е отричал всякакви нарушения. Сега той заяви пред журналисти, че резолюцията представлява "продължение на намесата на ЕП във вътрешните работи на Чешката република" и обвини евродепутатите, че "се опитват да повлияят" на чешките парламентарни избори, които ще се проведат през октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във