Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВРОПА СМИРИ МВР И МИТНИЦИТЕ

Доскорошните непримирими опоненти МВР и Агенция Митници , които вместо да ловят заедно контрабандисти, си разменяха удари под кръста, приключиха със студената война. Краят й бе обявен тържествено в понеделник (10 април). Тогава шефът на МВР Румен Петков дойде на крака при колегата си Пламен Орешарски във финансовото министерство, за да подпишат общ план за реформиране на границите ни по европейски модел. Планът трябваше да конкретизира мерките, които ще доведат до практическото изпълнение на приетата в началото на тази година правителствена Стратегия за интегрирано гранично управление. Медийният интерес към първата от много време насам съвместна изява на министрите Петков и Орешарски обаче съвсем не се определяше от съдържанието на поредния амбициозен работен план, който състави правителството. Както е известно, първият по-сериозен скандал, който избухна през есента на миналата година в рамките на тройната коалиция, бе именно между МВР шефа и финансист номер едно. Напрежението достигна връхната си точка, когато Румен Петков се закани, че ще изкара кирливите ризи на подопечните на Орешарски митници и подготви специален доклад за контрабандните канали и замесените в тях митничари. Във финансовото министерство обаче погледнаха с пренебрежение на доклада Петков, сложиха му гриф любопитно четиво и го запратиха в архива. Все пак покрай целия този шум с поста си се раздели един от заместник-директорите на митническата агенция (макар и официално по лични причини) Димитър Толев. МВР и пазителите на хазната кръстосаха шпаги и по повод на отказа на митниците да допуснат полицаите до информационните масиви на компютърната си система БИМИС, както и покрай дебата да премине ли или не митническото дознание от митниците към структурата, управлявана от Румен Петков.
След проявата на тези бурни страсти в края на миналата година обаче последва затопляне, което приключи с откровено показната демонстрация на топли чувства между двете ведомства в началото на тази седмица. Вътрешният министър дори заключи смело пред журналистите, че с подписването на план за общи действия по границите МВР и финансовото министерство са доказали, че когато държавата работи с целия си институционален ресурс, резултатите са налице. Запитан за съдбата на доклада за контрабандата, който написаха неговите подчинени и защо няма последствия от това, Румен Петков пък отговори с многозначителното: Това го кажете на журналистите....
Така или иначе, в изпратения неотдавна в Брюксел отчет на правителството за изпълнението на ангажиментите ни по главата Правосъдие и вътрешен ред бе записано, че благодарение на съвместните усилия на МВР и българските митници са разбити няколко контрабандни канала за цигари, цимент, сухо мляко и други стоки. Дали тези хвалби няма да се окажат леко лъжовни след публикуването на Мониторинговия доклад на Еврокомисията, предстои тепърва да се разбере
Ако се врява на думите на Румен Петков обаче, съвсем скоро ще отмине времето, когато при преминаването на българската граница се плащат в кеш пътни, ветеринарни, санитарни и всякакви други такси (а паралелно с това и подкупи). Вътрешният министър съобщи, че подопечните му служители от Гранична полиция разработват в момента софтуер-чудо, който ще позволи обслужването по пунктовете да става с едно спиране. Казано с други думи, ТИР-овете и леките коли ще бъдат проверявани само веднъж на границата, а паралелно с митническата декларация ще подават и единен фиш за всякакви други плащания, дължими към хазната. Тази практика би трябвало да елиминира често срещания сега случай возилата на една фирма да са записани в регистрите на Гранична полиция, но липсват в тефтерите на митниците. Чрез такава схема влизаха китайските стоки на Ники Пилето през Кулата и Калотина, преди двата канала да бъдат разбити от ченгетата преди три години. МВР планира също така занапред всички плащания на гранични такси да стават по банков път. Въвеждането на системата на едно гише пък ще позволи кредитните институции да потвърждават паричните трансфери едновременно до всички държавни служби около граничната бразда. Така описана новата система звучи прекалено хубаво. Остава да заработи до края на тази година (каквито са уверенията на шефа на Гранична полиция генерал Красимир Петров), като се има предвид, че вече цяло десетилетие властта у нас така и не съумя да изгради прословутата Единна система за противодействие на престъпността.
Каквото и да се случи обаче, МВР ще трябва да получи благословията на финансовото министерство за изграждането на новата система. Както е известно, една от забележките, които отправиха неотдавна в доклада си по правосъдната глава експертите на Еврокомисията, бе липсата на финансов план за изпълнението на стратегията за интегрирано гранично управление. При това положение смиреността, която демонстрира напоследък Румен Петков към финансовото министерство и митниците, изглежда разбираема. Подобна сделка не е прецедент в отношенията между двете ведомства. През мандата на НДСВ тогавашният МВР шеф Георги Петканов се съгласи да оневини ексфинансовия министър Милен Велчев заради яхтените снимки от Монако срещу това да му отпуснат допълнително 3 млн. лв. от бюджета за борба с престъпността.
Очевидно обаче при сегашната сделка в цената не е включено връщането на разследването на делата за контрабанда отново в митниците. Както е известно, с приемането на новия НПК през есента на миналата година, митническото дознание бе прехвърлено от агенцията на Асен Асенов към вътрешното министерство. Реално трансформацията ще стане факт в края на април, когато ще влезе в действие и самият кодекс. В началото на миналия месец обаче финансовото министерство изрази готовност за преговори, в рамките на които да бъде договорено оставането на митническото дознание в структурите на бюджетното ведомство. Нещо повече, заместник финансовият министър Георги Кадиев заяви пред медиите, че митническото дознание може да бъде обединено с бъдещата данъчна полиция. По повод на този замисъл Румен Петков поясни пред репортер на БАНКЕРЪ: Има много идеи, но те сега не са на дневен ред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във