Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВРОПА ЩЕ НИ ВЗЕМЕ ПОД УСЛОВИЕ

Най-важното крадратче в доклада на Еврокомисията за България и Румъния - онова, в което трябва да е препоръчителната дата за приемането на двете страни в общността - засега остава празно. Предварителна версия на документа бе разпространена сред високопоставени членове на Комисията в Брюксел и от тях стигна до агенция Ройтерс. Бялото поле ще бъде запълнено в началото на следващата седмица, а какво ще пише в него ще се разбере в ранния следобед на 16 май. Тогава председателят Жозе Мануел Барозу ще свика кратко съвещание на ЕК, а после комисарят по разширяването Оли Рен ще уведоми за взетото решение депутатите от Европейския парламент.
Последните дни на очакване вероятно ще са малко по-леки за управляващите в България. Според последните сигнали шансовете членството ни да бъде отложено са минимални, а по всяка вероятност ще се разминем и с малките предпазни клаузи. Прогнозите са, че докладът ще препоръча приемането на България и Румъния на 1 януари 2007-а, но с категоричното условие до есента двете страни да довършат реформите, с които са се ангажирали.
Фаталният доклад всъщност няма да е особено голям - около 50-60 страници, в които ще се акцентира най-вече върху т.нар. червени раздели. Според публикациите на Ройтерс тези червени раздели са намалели от 14 до 4 при Румъния и от 16 до 6 - при България. Агенцията съобщава също, че идната седмица Еврокомисията ще предупреди двете държави за възможността да ореже част от обещаните им помощи. Причината е, че те още не са създали разплащателните агенции, необходими за разпределянето на земеделските субсидии, а София не е готова да се справи и с фондовете за регионално развитие. Сценарият със спирането на част от помощите обаче е доста неясен, защото сумите за периода 2007-2009 година са фиксирани в договора ни с Европейския съюз. При всички случаи забележката на Брюксел отново повдига въпросите около прословутия Национален план за развитие до 2013-а, който трябваше да уточни как ще се усвояват еврофондовете и който до момента е познат само на шепа избрани чиновници в София.
Депутати от левицата признаха, че един екземпляр от доклада на Еврокомисията вече е получен и в кабинета на Сергей Станишев. Не е ясно дали той е достигнал и до коалиционните партньори на БСП. Но лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски декларира в петък (12 май), че движението не възнамерява да напуска коалицията, независимо от съдържанието на документа. Два дни след като Станишев нарече спекулации информациите за подготвяни рокади в кабинета, царят също каза, че не вижда необходимост от промени в правителството. Част от всяка управленска политика е да има план Б, допълни обаче той. Според него, ако има някакво отлагане, е логично да се продължи по друга линия. Запитан директно дали ще има смени на министри, ако членството на България бъде отложено с година, лидерът на НДСВ отбеляза, че не би бил такъв песимист.

Facebook logo
Бъдете с нас и във