Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европа може да принуди Google да плаща за новини

Европа е една крачка по-близо до приемането на ново законодателство в областта на авторското право, което е остро критикувано от големите технологични компании и пионерите в интернет.

Законът, одобрен в сряда от комисия на Европейския парламент, ще изисква от компании като Google да плащат, за да показват откъси от новините. Социалните медийни платформи като Facebook пък трябва да инсталират филтри, за да не позволяват на потребителите да качват материали с авторски права.

Критиците на предложения закон включват създателя на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий и основателя на Wikipedia Джими Уелс.

Голямата им тревога е, че това ще ограничи свободата на изразяване и ще попречи на потребителите на интернет да споделят съдържанието, което са създали. Някои предупреждават, че законопроектът може дори да сложи край на интернет-мемите.

"Предложеният закон предприема безпрецедентна стъпка към превръщането на интернет от отворена платформа за споделяне и иновации в инструмент за автоматизирано наблюдение и контрол на нейните потребители", пише Berners-Lee, Уелс и други критици писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Големи технологични компании също лобираха пред предложението. Google заяви, че ако бъде приложен, законът ще му попречи да изпраща трафик на издателите на новини чрез търсене и Google Новини.

Европейският съюз заявява, че новите правила са необходими, защото съществуващите закони за авторското право са в сила от 2001 г. насам и са остарели. Освен това настоящите разпоредби не се прилагали последователно в целия блок.

Според ЕС нови правила ще гарантират, че творците и издателите могат да се възползват от онлайн активността.

"Издателите и изпълнителите на новини, особено малките, не получават възнаграждение поради практиките на мощни онлайн платформи за споделяне на съдържание и новини. Това не е наред и ние се стремим да го поправим", каза евродепутатът Аксел Вос, докладчик по законопроекта.

Асоциацията на независимите музикални компании приветства гласуването.

"Става дума за авторското право, с което да се гарантира, че творците и техните партньори получават справедлив дял от стойността, която създават", посочва изпълнителният й директор Хелън Смит

Вотът по проектозакона ще се проведе в началото на следващия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във