Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Европа инвестира 1 млрд. евро в суперкомпютри

Суперкомпютърът на IBM, модел Blue Gene/P

Брюксел обяви плановете си да инвестира съвместно с държавите членки 1 млрд. евро в изграждането на европейска инфраструктура от суперкомпютри. За тази цел се създава нова правна и финансираща структура - съвместното предприятие EuroHPC. То ще изгради и внедри в цяла Европа високопроизводителните изчислителни технологии. Предприятието ще подпомага също така програма за научни изследвания и иновации, която ще разработва технологии и машини (хардуер), както и приложения (софтуер) за тези суперкомпютри, разясниха от Европейската комисия.

Приносът на Евросъюза в EuroHPC ще бъде около 486 млн. евро по актуалната многогодишна финансова рамка. Със същата сума ще участват и страните от общността. Така до 2020-а ще бъдат инвестирани общо около 1 млрд. евро. Частни членове на инициативата обаче ще могат да се включат само с непарично участие.

Предприятието ще функционира от 2019-а до 2026 година. Инфраструктурата му ще се притежава и ще се експлоатира съвместно от неговите членове, които в началото ще са държавите, подписали декларацията за неговото създаване -  Франция, Германия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия и Испания. Останалите, към които приспада и България, могат да се присъединят към съвместното предприятие, след като дадат своя финансов принос. Към момента няма информация дали нашата страна ще участва в начинанието. 

С посочените пари ще се придобият и експлоатират най-малкото четири суперкомпютъра. Два от тях ще са на световно равнище, а другите - от среден порядък. 

В мотивите към проекта Европейската комисия отбелязва, че суперкомпютрите са необходими за обработката на все по-големи обеми от данни. Те щели да донесат и ползи за обществото в много области, например в здравеопазването, производството на енергия от възобновяеми източници, безопасността на автомобилите и киберсигурността.

Освен това инвестицията е от особена важност за конкурентоспособността и независимостта на ЕС в областта на основаната на данни икономика. Сега европейските учени и промишлеността все по-често обработвали данните си извън съюза, тъй като наличната изчислителна техника в Европа не отговаряла на потребностите им. Тази липса на независимост пък застрашавала неприкосновеността на личния живот, защитата на данните и търговските тайни, както и собствеността върху информацията, особено при приложения с чувствително съдържание.

Според изданието Tech.co днес три държави доминират в областта на суперкомпютрите - Япония, САЩ и Китай. Световен лидер е Китай със 168 суперкомпютъра. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във