Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВРООБЛИГАЦИИТЕ УСЛОЖНЯВАТ ЖИВОТА НА МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

ДЪРЖАВАТА ДЪЛЖАЛА ПАРИ НА МЕРИЛ ЛИНЧ И ДЖЕЙ ПИ МОРГАН

Решение за емитиране на български еврооблигации все още няма, но страстите около темата вече започнаха да се нажежават. Явно провокирани от интервюто на Милен Велчев в миналия брой на в.БАНКЕРЪ, журналисти го запитаха преди заседанието на правителството на 2 август дали ще обяви конкурс за финансови институции, които да посредничат на България при пласирането на еврооблигации.
Велчев повтори изказването си, направено пред в. БАНКЕРЪ, че през 1997 г. Джей Пи Морган и Мерил Линч са получили мандат от тогавашния кабинет да бъдат посредници по еврооблигационната емисия на страната ни.
Можем да отменим този мандат и да направим нов конкурс, но това ще е свързано с изразходването на допълнителни 300 хил. щ. долара, изтъкна финансовият министър, който допреди месец работеше за Мерил Линч.
Велчев обясни, че изчаква назначаването на своя заместник, който ще се занимава с външния дълг, за да вземат с него решение дали ще се търсят нови посредници.
Досега дължим 200 хил. щ. долара за юридически услуги, около 75 хиляди щ. долара по консултации за кредитния рейтинг и други по-малки суми за пътни разходи на експерти на двете банки. Това е сума, която държавата е поела ангажимент да изплати независимо дали ще има емисия, или не. Досега парите не са преведени единствено поради добрата воля на Джей Пи Морган и Мерил Линч, които са могли да ги поискат по всяко време. В случай че те останат посредници по емисията еврооблигации, държавата няма да плаща допълнителни суми. Ако обаче се направи нов конкурс, ние ще бъдем принудени да поемем ангажимент за плащането на нова такава сума плюс парите, които вече дължим на Джей Пи Морган и Мерил Линч, каза министърът.
Някои банкери споделят мнението на Велчев, че след като правителството не е пуснало еврооблигационна емисия, удължаването на мандата на двете инвестиционни банки няма да е необичайна практика.
Бивши служители на Министерството на финансите пък твърдят, че ведомството е изплатило на Джей Пи Морган и Мерил Линч, както и на юридическата кантора Уайт енд Кейс над 150 хил. щ. долара. Нещо повече, същите бивши чиновници са убедени, че Министерството на финансите нямало други задължения към тях. Те припомнят, че през 1995 г. кабинетът на Жан Виденов също е дал мандат на Джей Пи Морган да бъде посредник по пускането на еврооблигационна емисия. И въпреки че това не е станало, държавата ни не е била принудена да плаща на банката за направените разходи.
Продължаването на дадения през 1997 г. мандат на Мерил Линч и Джей Пи Морган може да създаде проблеми на сегашния финансов министър. Не е изключено върху него да се стоварят упреци, че защитава интересите на банката, в която е работил. Според Велчев въобще не е ясно дали ще се прибегне до подобно финансиране и кога ще стане това - тази или следващата година. Всичко зависело от състоянието на платежния ни баланс и от успеха на правителството при преговорите с МВФ. Ако все пак се наложи още през тази година държавата да пусне еврооблигации, размерът на емисията няма да надхвърля равностойността на 500 млн. лв. - сумата, която е заложена в бюджета за 2001 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във