Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Еврокомисията спира промените в пакета "Мобилност"

Европейската комисия реши да спре одобрените неокончателно промени в правилата за международните пътни превози, познати като пакет "Мобилност". Това е пъвият зрелищен сблъсък между новите ръководства на институциите на ЕС, а полза в случая имат противниците на промените - България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия и Литва, съобщава изданието "Политико".

Решението все още не е представено официално. Причината институцията да приеме подобно решение е, че новите правила, както бяха договорени преди седмица няма да помогнат, а биха попречили за опазването на околната среда.

ЕК си постави като основна цел в следващите пет години да защити природата, а новите правила предвиждат допълнително излишно движение на дизеловите камиони по европейските пътища.

Европейските институции постигнаха съгласие миналата седмица, че камионите и микробусите трябва да бъдат оборудвани с т.нар. умни тахографи, които са в състояние да отчитат международните операции. При камионите, които работят в чужбина, тези устройства трябва да бъдат монтирани до 2025-а, а при микробусите - до 2026-а година. Това също няма да бъде включено в бъдещото съдебно оспорване. Решението камионите да се връщат в държавата по регистрация веднъж на всеки осем седмици е взето след бурни дебати, като първоначалното предложение, внесено от френския президент Еманюел Макрон, беше за четири седмици. “Дори така обаче мярката противоречи на европейските изисквания за декарбонизация.

Тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще защитава правата на превозвачите на всички нива. Борисов заяви, че страната ни обмисля заедно с други държави членки завеждането на колективно дело в Съда на ЕС. 

"Ние в момента сме се съсредоточили в "зелената сделка" с едната ръка, а с другата хиляди тежкотоварни машини и ще ги пуснеме да пътуват нагоре-надолу по Европа. Шофьорите им - ще кажат със самолети или с автомобили -  но това пак ще натовари самите транспортни артерии и въздуха. Пак са вредни емисии! Въобще, дискусията по тази тема нито е приключила, нито ние ще дадем да приключи. И затова ще заведем дело", каза премиерът. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във