Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Еврокомисията ще нищи зеления данък

Европейската комисия увери с писмо от 4 декември Българската фотоволтаична организация, че във възможно най-кратък срок ще излезе с позиция по наложения налог от 20% върху производителите на енергия от слънце и вятър.


Призоваваме всички народни представители с проевропейско мислене да направят подписка, с която да сезират Конституционния съд за незаконосъобразността на приетите промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, казват от браншовата организация. Оттам настояват президентът да се съобрази с основните принципи на конституцията за защита на неприкосновеността на частната собственост, да наложи вето и да сезира Конституционния съд. Подобен апел е отправен и към омбудсмана .


През седмицата зелените бизнесмени организираха протест пред парламента и се обърнаха с отворено писмо към бизнес общността и българските граждани. В него се казва, че над 2000 частни фирми, инвестирали над 4 млрд. евро в България и осигуряващи над 15 хил. работни места, ще бъдат унищожени след приемането на 20% такса върху приходите им.


След подобен акт цялата инвестиционна общност ще се отдръпне от България. Поставя се под тежко изпитание банковата система. Непрозрачно, в последния момент, на тъмно, се приемат решения, които водят българската икономика до катастрофа. Опасният прецедент с посягането върху едни частни инвеститори днес означава одържавяване на друг частен бизнес утре. Нарушаването на върховенството на закона за пореден път отдалечава България от ценностите и принципите на Европейския съюз се отбелязва още в писмото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във