Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВРОКОМИСИЯТА С МРАЧНИ ПРОГНОЗИ ЗА БЪЛГАРИЯ

Международните финансови сътресения ще окажат негативно въздействие и върху България, предвижда Европейската комисия в икономическата си прогноза за 2008-2010 година. Тя бе представена от комисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуня.
Очакванията са растежът на БВП у нас да спадне от 6.5% през 2008-а на 4.5% през 2009 година. Инфлацията, която по разчети на Еврокомисията до 31 декември ще достигне 12.5%, ще намалее до 7.9% за 2009-а и 6.8% за 2010 година.
Страната ни води класацията за дефицит по текущата сметка - 23.9% за 2008-а. Заложената прогноза от Европейската комисия е тази тенденция да се запази и през следващите две години. Предвижда се и сериозен спад на чуждестранните инвестиции, както и намаляване на българския износ през 2009-а заради пониженото търсенето на външните пазари. В същото време намаляващото вътрешно потребление ще ограничи и вноса, който ще претърпи спад - от 9% през 2008-а на 6.25% през 2009-а.
Есенната прогноза на Брюксел вещае мрачни сценарии за Европейския съюз като цяло. Очаква се рязък спад в икономическия ръст на общността. От 1.4% през 2008-а догодина той ще се свлече до символичните 0.2%, преди да се съвземе през 2010-а, достигайки 1.1 процента.
„Условията за кредитиране станаха значително по-строги и, независимо от извършената неотдавна рекапитализация, банковият сектор ще продължи да компенсира задлъжнялостта, като ограничи предоставянето на заеми, се отбелязва още в прогнозата. Колкото до трудовата заетост, тя ще нарасне с около 750 000 работни места в Евросъюза - значително по-малко от 6-те милиона места, създадени в периода 2007-2008-а.
„Икономическият хоризонт понастоящем е доста мрачен, тъй като икономиката на общността е под ударите на финансовата криза, която се задълбочи през есента, и това се отразява върху бизнеса и доверието на потребителите. Развиващите се икономики засега се справят по-добре от ЕС и САЩ, но дори те не биха могли да избегнат проблемите. Нуждаем се от съгласувани действия на равнище Европейски съюз, за да подкрепим икономиката, както направихме за финансовия сектор. Миналата седмица Еврокомисията определи рамка за възстановяване, чиято цел е да насърчава инвестициите и да поддържа трудовата заетост и търсенето. Очакваме да чуем становищата на държавите членки, коментира Хоакин Алмуния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във