Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Еврокомисията проверява сделката за завода на VW в Турция

След военната операция на Турция в Сирия, "Фолксваген" официално отложи плановете си за изграждане на завод в южната ни съседка. Въпреки това Анкара вярва, че ще стигне до споразумение. Сега обаче Европейската комисия намира още една причина за провал на сделката за 1.3 млрд. евро.

Брюксел има съмнения около инвестицията. Действащият еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестагер упреква Турция, че не е уведомила ЕК, че възнамерява да предостави на VW държавни субсидии. Участието на Турция в митническия съюз на ЕС я задължава да информира Еврокомисията за подобни ходове, се казва в писмо на Вестагер до Европейския парламент. 

Еврокомисарят по конкуренцията посочва също, че е образувана проверка по сделката. Ситуацията следва да бъде изяснена след получаване на информация от турското правителство. 

Турция беше обещала на Volkswagen държавна помощ в размер на 400 милиона евро. Очевидно има и гаранция за редовната покупка на автомобили за нуждите на държавната администрация. Инвестиционната сума за централата, в която ще бъдат построени Passat и Skoda Superb за износ в Източна Европа, е около 1.3 млрд. евро.

Шефът на "Фолксваген" Херберт Дийс обаче не се е отказал от избора си за изграждане на нов завод в Турция. Това става ясно от статия, която Дийс публикува на английски в социалната мрежа Linkedin.

В нея той описва дилемата, в която се намира концернът заради военните действия на Турция в съседна Сирия. От една страна към Фолксваген се отправят призиви да действа морално, а от друга - да вземе политически неутрално решение.

Дийс потвърждава, че решението на концерна е отложено.

"Макар че в икономически план решение в полза на Турция би било в наш интерес", пише шефът на "Фолксваген" в статията си, в която все пак еднозначно се твърди, че концернът споделя оценката на Германия и на ЕС за турските военни действия в Сирия: 

"Ние сме убедени, че пазарната икономика ще изгуби етичния си фундамент, ако концерните смятат, че единствено правителствата носят отговорност за международното право и за човешките права. (…) Ние няма да положим основен камък в близост до бойното поле, докато там продължават да убиват хора", пише Дийс, цитиран от "Дойче веле".

Според изданието "Ди Велт", формулировката с "основния камък" всъщност означава, че строежът няма да започне, преди да приключат бойните действия. Тоест, до края на годината може да се вземе решение за изграждане на завод в Турция, а самото строителство да започне едва след края на военната операция. "Това подозрение се подсилва и от факта, че в следващите пасажи Дийс пледира да се инвестира и в държави, чиито режими не винаги одобряваме", уточнява изданието

Facebook logo
Бъдете с нас и във