Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Еврокомисията проверява сделката за "Фолксваген" в Турция

Европейската комисия ще проучи действителните обстоятелства около потенциалната сделка за изграждането на автомобилен завод на "Фолксваген" в Турция. Това става ясно от отговор на заместник-председателката на ЕК Маргрете Вестагер до гръцкия евродепутат Мария Спираки.

Евродепутатът е изпратил писмо до Верстагер във връзка с намерението на турското правителство да субсидира инвестиция от 1 милиард евро на автомобилния производител Фолксваген в Турция.

В отговора е посочено, че Турция е задължена да уведоми Европейската комисия за субсидиите, които има намерение да предостави, съгласно с правилата на ЕС за държавната помощ. Засега обаче Брюксел не е информиран, не потвърдено и решението на германския концерн за милиардната инвестиция в южната ни съседка. 

"Службите на Комисията ще се стремят първо да установят действителните обстоятелства и, ако възникне необходимост, ще поискат допълнителни сведения по темата от турските си колеги", отбелязва Маргрете Вестагер. 

Вестагер акцентира, че през декември 2016 г. Комисията е одобрила предложение за актуализиране на митническия съюз между ЕС и Турция. С промените ще се актуализират и разпоредбите за държавната помощ. На този етап обаче съответните подготвителни дейности са отложени, защото Европейският съвет на 18 юни 2019 г. реши, че в настоящия момент не се предвиждат по-нататъшни действия за актуализиране на митническия съюз.

Гръцкият евродепутат Мария Спираки подчертава, че субсидирането на европейски инвестиции от правителства на трети страни по същество създава нелоялна конкуренция с предприятията на европейска територия и с работните места в ЕС. Специално когато става въпрос за страни, които се намират в процес на присъединяване и в условията на митнически съюз, както е случаят на Турция, евродепутатът твърди, че въпросът се нуждае от проучване от страна на Европейската комисия.

Турция достигна самия финал на конкурса за избор на локация за милиардната инвестиция на "Фолксваген". VW регистрира свое дъщерно дружество в южната ни съседка, чийто предмет на дейност бе именно проектиране и производство на моторни превозни средства.

Германският гигант неколкократно отложи окончателното си решение. Официалната причината бе началото на военната операция "Извор на мира" в Северна Сирия. Това даде известни надежди на България, но към момента Анкара продължава да се смята за тотален фаворит в надпреварата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във