Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Еврокомисията прогнозира значително забавяне на българската икономика

Европейската комисия публикува в четвъртък своята зимна икономическа прогноза за държавите от ЕС. 

В доклада за България ЕК прогнозира значително забавяне на реалния ръст на БВП - до 2.9% през 2020 г. и 3.1% през 2021 година. Обяснението е по-слабия растеж на вътрешното търсене.

Въпреки че се очаква частното потребление да остане основният двигател на растежа, неговият принос за икономическата експанзия ще намалее на фона на по-ниския ръст на заетостта.

Малко вероятно е инвестициите да компенсират забавянето на потреблението през 2020 г., което се очаква да нарасне едва през 2021 г., заедно с малко по-силен растеж на износа.

Възходящият вътрешен риск за прогнозата произтича от скорошно възстановяване на потребителските настроения, което може да доведе до по-добро от очакваното частно потребление.

Инфлацията през 2019 г. се запазва на ниво от 2,5%. То беше повлияно от фактори, като избухването на африканската чума по свинете, която даде тласък на цените на непреработената храна и колебанията в цените на горивата.

Очаква се цените на храните и енергията да поддържат инфлация на ниво от около 2,3% през 2020 г., докато очакванията за цените на петрола ще задържат инфлацията на 1,9% през 2021 година.

Ръстът на БВП се ускори от 3,1% през 2018 г. до 3,7% през 2019 г., отчита Европейската комисия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във