Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Еврокомисията поиска реформа на СТО за по-зелена търговия

Европейският съюз постави реформата на Световната търговска организация в основата на своята търговска стратегия за следващото десетилетие, като заяви, че и глобалните правила за търговията трябва да бъдат по-екологични. Европейската комисия обяви, че ще се стреми да работи с администрацията на американския президент Джо Байдън за справяне с кризата на доверие в СТО, където уреждането на търговските конфликти и преговорите са в задънена улица.

"В отговор на настоящите предизвикателства стратегията дава приоритет на мащабна реформа на Световната търговска организация, включваща глобални ангажименти в областта на търговията и климата, нови правила за цифровата търговия, по-строги правила за справяне с нарушенията на конкуренцията и възстановяване на нейната система за обвързващо уреждане на спорове", се казва в съобщение на ЕК от 18 февруари.

Това може да включва либерализация на търговията с някои "зелени" стоки и услуги или споразумения за намаляване на субсидиите за изкопаеми горива.

"Новата стратегия ще укрепи капацитета на търговията да подпомогне цифровия и климатичния преход. На първо място, като допринесе за постигането на целите на Европейския зелен пакт. И на второ — като премахне необоснованите пречки пред търговията в цифровата икономика, за да се извлекат ползите от цифровите технологии в търговията. Като заздрави своите съюзи, като например трансатлантическото партньорство, и като постави по-силен акцент върху съседните държави и Африка, ЕС ще може по-добре да моделира глобалната промяна", уточняват в типичния си стил от Еврокомисията. 

ЕК се надява на ранен сигнал от Съединените щати, че желае да започне преговори добросъвестно, след като администрацията на предишния президент Доналд Тръмп буквало парализира Световната търговска организация. 

Новата търговска политика на ЕК е до голяма степен отговор на отстъплението на американския президент Доналд Тръмп от глобализацията в подход „Първо Америка“. Самият Европейски съюз се чувства силно ударен от търговските войни със САЩ, Брексит и нелоялната конкуренция на Китай, който се възприема като „системен съперник“ на Евроблока. 

"ЕС ще възприеме по-строг и по-решителен подход към изпълнението и прилагането на своите търговски споразумения, борбата с нелоялната търговия и справянето с проблемите във връзка с устойчивостта. ЕС полага все по-големи усилия, за да гарантира, че сключените от него споразумения носят договорените ползи за неговите работници, земеделски стопани и граждани", подчертава още Европейската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във