Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Еврокомисията финансира CureVac с още 75 млн. евро за разработването на ваксина срещу COVID-19

Европейската инвестиционна банка отпуска заем в размер на 75 млн.лв. на CureVac, високо иновативната компания, която разработва ваксина срещу коронавирусa в Европа. Средствата се предоставят по механизма за финансиране на борбата със заразните болести в рамките на програмата „Хоризонт 2020“.

Заемът ще бъде изплащан на три транша от 25 млн. евро, всеки от които ще се отпуска след изпълнението на предварително набелязани цели. По този начин дружеството ще разшири съществуващите производствени възможности, отговарящи на стандарта за добра производствена практика, както и ще ускори завършването на своя четвърти производствен обект в Тюбинген, Германия.

„Коронавирусът ще бъде с нас, докато не открием ваксина срещу него. Затова съвместната ни работа в тази област с международните партньори е толкова важна. Наскоро представихме нашата стратегия за ваксините, чиято цел е да се ускори разработването, производството и използването на ваксини срещу новия коронавирус. И от началото на пандемията увеличихме с 400 млн. евро средствата за механизма за финансиране на борбата със заразните болести, за да може ЕИБ да обработва повече проекти, свързани с тази болест. С подкрепата за CureVac увеличаваме усилията ни за намиране на безопасни и ефективни решения за всички в Европа и в целия свят“, заяви Мария Габриел - българският еврокомисар, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 

Главеният финансов директор на CureVac Пиер Кемюла, увери, че усилено се работи, за да бъде осигурена безопасна и ефективна, основана на иРНК ваксина в ниска дозировка срещу коронавирус, като през юни месец вече е започнала фаза 1 на клиничното изпитване.

За целта дружеството използва своята патентована платформа RNAOptimier®, за да оптимизира свойствата на основаните на иРНК лекарства, което включва три основни етапа: определяне структурата на белтъка, оптимизиране на иРНК и производство на иРНК. Технологията може да бъде адаптирана така, че да предизвиква различни степени на имунни реакции срещу специфични протеинови антигени по избор, като това може да доведе евентуално до производството на мощни профилактични ваксини в ниски дози за профилактика на инфекциозни заболявания като бяс, както и на имунотерапии за лечение на рак. При протеиновата терапия и терапията с антитела технологията може да бъде адаптирана, така че да се избегне активиране на имунната система. По този начин възникват потенциално нови методи за лечение на пациенти, страдащи от широк спектър от заболявания. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във