Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Еврохолд” слага перлата в короната си

Българското общество върви към окончателна истеризация. Горещините вече не са други освен "убийствени”,  дъждовете задължително са „потоп”...

Поредното доказателство за инфантилното опростачване е и отношението към обявената преди седмици сделка за ЧЕЗ – една покупка на активите на чешко дружество и то по чешките закони от най-големия български холдинг – „Еврохолд”, с шеф на Надзорния съвет Асен Христов.

„Новата Гинка” взема електроразпределението”, „Купувачът няма никакъв опит”, „Токът ще скочи от есента”, „Човек на Цветанов и Караянчева поема енергото”..., бяха първите отгласи на българската „експертиза” с ментални отклонения.

Просто заради скандала на всяка цена.

В телевизионните студия водещи се скъсаха да задават изключително интелигентния въпрос: „Г-н Христов, вие новата Гинка ли сте? На което той отговори: „Не съм Гинка, казвам се Асен”.  

Колкото до това, че "Еврохолд" няма опит в енергетиката, от компанията ясно заявиха, че ще запазят мениджмънта и ще създадат експертен консултативен съвет. После се каза и голямото „бау” – „Fitch постави рейтинга на "Еврохолд" под наблюдение заради сделката с ЧЕЗ”, с всякакви безумни интерпретации по темата. Трябваше да звучи все едно компанията е поставена не „под наблюдение”, а „под запрещение”.

Към момента рейтингът на "Еврохолд" е B (пет степени под инвестиционен клас), а на трите му дъщерни застрахователни дружества - BB-. Сега и оценките на "Евроинс", "Евроинс Румъния" и "ЕИГ Ре" са сложени под наблюдение, въпреки че Fitch не очаква директен ефект върху тях, а по-скоро отслабване на капитализацията на компанията майка.

След обявяването на подписания договор с ЧЕЗ за 335 млн. евро Асен Христов отбеляза, че се надява на покачване на рейтинга заради подобрените финансови коефициенти на холдинга. Основните притеснения на Fitch пък са от евентуални финансови рискове заради финансирането на покупката в голяма степен с дълг. Това можело чувствително да свие печалбата на ЧЕЗ за разпределяне, особено в началния период след осъществяването на сделката. Агенцията обаче отчита също така, че основният придобиван бизнес - електроразпределението, е регулиран и осигурява предвидими парични потоци, което в дългосрочен план може да доведе до повече стабилност във финансовите резултати на "Еврохолд". И съответно да повлияе позитивно на рейтинга на групата в средносрочен или дългосрочен план. Казано иначе, средносрочните и дългосрочните перспективи за "Еврохолд" са позитивни. Нещо повече, енергоразпределителят има възможността да повиши финансовите си резултати слез значителна инвестиционна програма, която ще доведе до сериозно намаляване на техническите и нетехнически загуби на ЧЕЗ и за която "Еврохолд" вече обяви, че разполага с необходимото финансиране.

То и в момента ЧЕЗ изпълнява инвестиционните си програми със заеми и от печалбите ги връща. По подобен начин ще се процедира и в бъдеще. Допълнително целта била да се намалят и загубите, които сега имат дъщерните дружества.

Всъщност абсолютно нормална практика за всяка голяма рейтингова агенция е при обявяването на такава голяма по размер сделка (на първия етап непосредствено след приключването й) рейтинга на купувача да бъде поставен под наблюдение. Но Fitch смята да реши дали да понижи оценката си едва след получаването на регулаторни одобрения (такива се чакат от КЗК и КЕВР) и след като извърши собствена оценка на кредитния профил на придобиваните от ЧЕЗ дружества, както и на финалната структура на финансирането.

Междувременно председателят на надзорния съвет на холдинга Асен Христов предупреди да се внимава с говоренето и писането по покупко - проджбата, защото се допускат пазарни манипулации, които са строго наказуеми по закон, именно защото могат да повлияят съществено на развитието на сделката, а и да докарат загуби на "Еврохолд" на двете борси, на които се търгуват негови акции – Софийската и Варшавската.

Иначе Христов коментира, че е нормално големите рейтингови агенции да наблюдават как ще се отрази една толкова голяма сделка. Основното притеснение можело да дойде от това дали тя ще завърши докрай и в какви срокове.

Вой се нададе и заради „неясното финансиране”. 

При все че, както каза Асен Христов, две големи банки вече са подписали необходимите писма, с които гарантират осигуряването на средствата по операцията. Те са дали предложение за следващите 3 години да отпуснат 100 милиона евро директно на дружествата на ЧЕЗ, като заеми за оперативна дейност, за да могат да извършат своята инвестиционна програма. 

Освен това "Еврохолд" планира да емитира привилигировани акции на стойност 80 милиона евро (156 милиона лева), за да финансира частично придобиването на активите на ЧЕЗ. Те ще имат фиксирани дивиденти, които трябва да бъдат покрити от нетната или неразпределената печалба на холдинга.

В отговор пък на критиките, че зад българската компания може да има скрити интереси и финансиране, Асен Христов изтъкна, че "Старком холдинг", който е основния акционер в "Еврохолд", винаги е бил фирма, от която той е притежавал 51 процента, Кирил Божков - 32 на сто и Велислав Христов - 17 на сто.

Очакванията са сделката да приключи до края на годината.

Неприятното е, че Комисията за енергийно и водно регулиране още няма изработени критерии как да се проверяват подобни сделки. А това е трябвало да стане преди повече от година. "Сега има процедура да се разработят тези критерии и се надяваме да отговорим изцяло на тях", заяви Асен Христов, изразявайки надежда, че в тези правила няма да се сложат критерии "директно срещу сделката". Лично той обаче не смята, че има такъв интерес..

В крайна сметка, въпреки внушенията на някои недоразвити енергийни "експерти", България има огромен национален интерес ЧЕЗ да бъде придобит от българска публична компания с ясни капитали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във