Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Еврохолд" сключи договор за активите на ЧЕЗ в България за 335 млн. евро

"Еврохолд" се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Двете страни подписаха договор днес, съобщиха от холдинга. Той ще плати за активите на чешкото дружество 335 млн. евро и ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. 

"Еврохолд" вече е подписала мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал. 

От съобщението става ясно, че холдингът вече сформирал консултативен съвет от експерти със солиден международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на дейността на ЧЕЗ България. Наред с това висшият мениджмънт на "ЧЕЗ България" ЕАД ще остане в компанията, за да се гарантира плавен преход. 

Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи. Проверки следва да бъдат извършени от КЕВР, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор. 

Консултанти на Еврохолд по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската - "Стоева, Чомпалов и Знеполски". Консултанти на "ЧЕЗ Груп" са адвокатските дружества Skils s.r.o. и "Пенков, Марков и партньори".  

Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец ЧЕЗ Електро България АД, лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във