Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Еврохолд" сезира КЗК за покупката на активите на ЧЕЗ

"Еврохолд" поиска надзорно одобрение от Комисията за защита на конкуренцията за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ. Във вторник (13 август) българският холдинг е внесъл съответната документация в деловодството на антимонополната комисия. Работата на КЗК е да провери дали обединеното дружество ще изкриви конкуренцията на пазара на електроенергия. След решението на антимонополистите отделна проверка трябва да бъде извършена и от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

В края на юни Комисията за финансов надзор изпрати междинен доклад до ДАНС, НАП и прокуратурата, в който са обобщени резултатите от извършената към онзи момент финансова проверка на "Еврохолд". Засега нито една от трите институции не е обявила официално дали има необходимост от действия по техните компетентности. В официалното съобщение на финансовия надзор пък така и не бяха оповестени конкретни резултати от проверката на застрахователния холдинг. Знаеше се само, че КФН е събрала факти и обстоятелства от проверките на "Еврохолд България“ АД и свързаните с него дружества относно тяхното финансовото състояние и цялостната дейност на холдинга.

На 20 юни "Еврохолд" сключи договор за придобиването на активите на ЧЕЗ за сумата от 335 млн. евро. Структурата на чехите у нас включва електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България" АД, фирмата за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България" АД, лицензирания търговец на електроенергия" ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, фирмата за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп" и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички изброени.  

Председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд"  Асен Христов обяви, че за да завърши сделката холдингът ще увеличи капитала си с 80 млн. евро. Останалата част от средствата ще са под формата на банков заем от две големи международни институции. Те ще предоставят на "Еврохолд" над 300 млн. евро през фондовите борси у нас, във Варшава и Дъблин. Бе разяснено също така, че първоначално пет кредитни институции са имали интерес към заема - "Дойче банк", "Номура", "Уникредит", "Джей пи морган" и "Митсубиши". Неофициалната информация е, че "Еврохолд" ще получи синдикиран заем от  "Дойче банк" и "Номура".

В същото време "Еврохолд" обяви финансовите си резултати за първите шест месеца на годината. За периода януари-юни общите приходи на Еврохолд надхвърлят 786 млн. лв., което е 31% ръст на годишна база. Оперативната печалба (EBITDA) на компанията се увеличава с 4% спрямо първите шест месеца на 2018 г. до 20.1 млн. лв. Активите на дружеството към юни 2019 г. достигат почти 1.5 млрд. лв., около 5% повече спрямо края на миналата година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във