Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Eврохолд" продаде "Авто Юнион" и "Евролийз Груп"

"Еврохолд България" АД подписа договор за продажбата на 100% от капитала на дъщерните си "Авто Юнион" АД и "Евролийз Груп" АД на "Астерион България" АД.
"Авто Юнион" включва частта от автомобилния бизнес на "Еврохолд", която до този момент не беше продадена. През изминалата година чрез няколко сделки компанията майка вече се раздели с повечето от активите си в този сектор, в това число с вносителите и дилърите на водещи и притежаващи голям пазарен дял марки като Mazda, Nissan, Renault, Dacia и други.

След тези продажби в структурата на "Авто Юнион" останаха пет по-малки дъщерни дружества, които предлагат на българския пазар няколко лимитирани марки автомобили, скутери и мотоциклети, а също така масла, смазочни продукти и бранд решение за горива.
"Евролийз Груп" обединява лизинговия бизнес на холдинга, който е органично свързан с автомобилния и включва шест дъщерни дружества, които предлагат финансов лизинг, краткосрочен и дългосрочен наем на нови и употребявани автомобили в България и Северна Македония.
Продажбата на двете компании е част от стратегията на "Еврохолд" за фокусиране върху енергийния и застрахователния бизнес. Сделката ще намали значително задлъжнялостта на холдинга, доколкото лизинговите компании традиционно оперират с висок дял на заемния капитал.
"Еврохолд" е мажоритарен собственик на "Електрохолд", която притежава най-големия дистрибутор, доставчик и търговец на електроенергия в България, има 3000 служители и обслужва 3 млн. клиенти на територията на страната. "Еврохолд холдинг" е собственик и на "Евроинс Иншурънс Груп", която е една от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа, която предоставя пълен спектър от застрахователни услуги. Тя има 3000 служители и обслужва над 4 млн. клиенти в 13 държави. В структурата на "Еврохолд" остава и специализираната в инвестиционно посредничество и брокерски услуги - "Евро-Финанс" АД.
"Астерион България" е холдингово дружество, чийто предмет на дейност включва и търговия с автомобили, сервизна дейност и доставка на резервни части.
"Eврохолд България" АД

е водеща енергийна и финансова група с дейност в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа. Компанията развива бизнес основно в областта на дистрибуцията,
доставките и търговията с електроенергия и застраховането. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава.

"Еврохолд" е собственик и на Eastern European Electric Company B.V., която през юли 2021 г. придоби дъщерните дружества на чешката енергийна компания "ЧЕЗ Груп" в България, които вече оперират под бранда "Електрохолд".

Facebook logo
Бъдете с нас и във