Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Еврохолд" получи разрешение от КЗК да придобие бизнеса на "ЧЕЗ Груп" в България

Днес Комисията за защита на конкуренцията разреши на "Еврохолд България" АД да придобие контрол върху дъщерните дружества на "ЧЕЗ Груп" в България, съобщиха от компанията купувач. Покупката ще стане чрез специално създадената Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% собственост на "Еврохолд". 

Придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" е част от стратегията на "Еврохолд" за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания.

Интеграцията на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България в структурата на "Еврохолд" ще бъде подпомогната от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа - Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният висш мениджмънт на "ЧЕЗ България" ще запази позициите си, за да се гарантира приемственост в управлението. 

"Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. "Еврохолд" има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза”, коментира Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и Сливания" в "Еврохолд България".

"Еврохолд България" АД е водеща независима бизнес група в Централна и Югоизточна Европа (ЮИЕ) и най-големият публичен холдинг в България. Компанията развива дейност в застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и във Варшава. Компанията е част от основния индекс на "БФБ-София" - SOFIX. Активите на холдинга за миналата година надхвърлят 1.5 млрд. лв., а приходите достигат 1.6 млрд. лева.

"Еврохолд" е собственик на "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ), една от най-големите независими застрахователни групи в Югоизточна Европа. "Евроинс Иншурънс Груп" оперира в 11 вропейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия и Беларус. Грепата развива дейност още в Гърция и Русия, като извършва и нишови операции в Испания и Италия. Тя обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има над 3000 служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във