Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Еврохолд": Политическите коментари за ЧЕЗ са пазарна манипулация

Председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов обяви, че холдингът проявява интерес към активите на ЧЕЗ в България от над осем месеца. Преговорите с чешката група са започнали през февруари. Христов поясни, че са заявили официално интереса си, след като от ЧЕЗ преценили, че ще организират втори търг. "Нашата оферта се оказа по-добра от тази на индийската компания, която предложи да плати разсрочено, което не показва добра финансова стабилност", посочи той.

"Еврохолд" има подписан договор с ЧЕЗ за сумата от 335 млн. евро. Холдингът ще увеличи капитала си с 80 млн. евро. Останала част от средствата ще са под формата на банков заем от две големи международни институции. Те ще предоставят на "Еврохолд" над 300 млн. евро. 

"Еврохолд" е публично дружество повече от 15 години. Ние сме най-голямото регистрирано застрахователно дружество в Източна Европа. Инвестирали сме в управление на активи и в автомобили. Холдингът има над 1 млрд. лева приходи за миналата година. Тоест сделката е по силите ни", акцентира Христов пред bTV, като добави, че парите ще бъдат преведени веднага по сметките на "ЧЕЗ Груп", след като регулаторите дадат своето съгласие. 

Христов съобщи, че холдингът има намерение да напусне автомобилния бизнес и влезе в друг - енергетиката. "Невъзможно е при заем да бъде заложена електропреносната мрежа. Това е забранено по закон. Нито една банка няма да приема такова обезпечение", обясни председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд".

Асен Христов призова да не се търсят политически мотиви в една бизнес сделка. "Не ми харесва, че много жълти медии започнаха да шумят около сделката. Не ми харесва, че двама известни политици, подведени от техни експерти, обвързват бизнес сделка, която е добра за цялата страна с някакви политически коментари. "Еврохолд" е на борсите в България и във Варшава. И много моля политиците да се въздържат от коментари, защото използването на сделката за политически интереси е пазарна манипулация", подчерта бизнесменът и уточни, че Комисията за финансов надзор може да се самосезира.

Той категорично отхвърли спекулациите, че в сделката има политическите интереси. "Никога "Еврохолд" не се е забърквал в политически скандал и сега бягаме от това", заяви още Христов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във