Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Еврохолд" плаща активите на ЧЕЗ със собствени средства и финансиране от западни банки

"Еврохолд България" АД потвърди, че остава единствен кандидат в търга за активите на ЧЕЗ в България. 

"Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, получи днес ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България", се казва в официално съобщение. 

Купувачът подчертава, че участва самостоятелно в процедурата и че ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.

Предполага се, че собствените средства ще са около 80 млн. евро - с толкова се очаква да бъде увеличен капиталът на "Еврохолд България". Окончателното решение следва да бъде утвърдено от Общото събрание на холдинга - на 22 април. 

Финансовите параметри на офертата за активите на чешкото енергийно дружество се запазват в тайна. От "Еврохолд България" изрично подчертават, че: "В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно."

В последните дни търгът претърпя развитие. Чешката група прекрати предварителния си договор с "Инерком" на Гинка Върбакова, които предлагаха 320 млн. евро за активите на ЧЕЗ. Впоследствие стана ясно, че централата в Прага няма да води преговори и с другия кандидат - "Индия Пауър". 

През 2018 г. консолидираните приходи на Еврохолд достигат 1.3 млрд. лв., оперативната й печалба - 52.3 млн. лв., а активите на компанията - 1.4 млрд. лв. През последните 20 години холдингът е реализирал 16 успешни придобивания на компании от различни сектори в Централна и Източна Европа в сделки с водещи в своите сектори корпорации в Европа. Еврохолд е собственик на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от най-големите независими застрахователни групи в ЮИЕ. ЕИГ оперира в 11 европейски страни, като притежава дъщерни застрахователни дружества в България, Румъния, Северна Македония, Украйна, Грузия, Беларус и Чехия. ЕИГ развива дейност още в Гърция и Русия, като извършва и нишови операции в Испания и Италия.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във