Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Еврохолд" обжалва в съда решението на КЗК да блокира сделката с ЧЕЗ

"Еврохолд" АД внесе жалба в Административен съд – София област срещу решението на КЗК да блокира сделката по придобиването на активите на ЧЕЗ в България. Чешката енергийна група също е предприела административни мерки срещу решението на българския регулатор.

Застрахователният холдинг подчертава, че ще защитава интересите на своите над 9000 акционери след решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за забрана на сделката с ЧЕЗ Груп, следвайки своята отговорност пред тях и изпълнявайки своите задължения .Компанията запазва интереса си към придобивания в енергийния сектор в региона и вижда в тях възможност за диверсификация на портфолиото си.

В края на октомври КЗК блокира поредния опит на ЧЕЗ да продаде активите си в България със спорни аргументи. Антимонополистите набързо приключиха задълбоченота проучване на сделката - вместо за четири месеца, както е по закон, процедурата бе затворена за рекордно кратък срок - 10 работни дни. КЗК прецени, че ако "Еврохолд" придобие активите на ЧЕЗ, ще може да злоупотребява с положението си и да удари конкурентите на ЧЕЗ на енергийния пазар, тъй като за да играе на борсата за ток търговецът "ЧЕЗ Трейд", а и "ЧЕЗ Електро" имат нужда от застрахователни гаранции по сделките. Също така от КЗК посочват, че възобновяемите енергийни централи трябва да предоставят обезпечения в държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система", тъй като той покрива разликата между постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, определени от енергийния регулатор. В същото време притежаваното от "Еврохолд" застрахователно дружество "Евроинс" държи близо 43% от сегмента на издаваните застраховки по гаранции в България.

"Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. Наличието на съществени конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари", се обобщава в мотивите на антимонополистите.   

В отговор от ЧЕЗ заявиха, че обмислят иск в международен арбитраж срещу България. Засега от централата в Прага казват, че ще запазят активите си в България, ако българските власти блокират поредния опит за тяхната продажба. 

През април ЧЕЗ се отказа официално от сделката с "Инерком" на Гинка Върбакова. Причината, която бе посочена, е невъзможността на компанията на Върбакова да изпълни условията по договора, подписан преди повече от година. КЗК блокира и сделката между ЧЕЗ и "Инерком", защото прецени, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група.

"Еврохолд" и ЧЕЗ имат възможност да обжалват решението на Административния съд - София област пред Върховния административен съд. Това означава, че сагата около продажбата на ЧЕЗ може да се проточи дълго.

Facebook logo
Бъдете с нас и във