Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ ИСКА ДА Е ЗНАЧИМ РЕГИОНАЛЕН ИГРАЧ

Мениджърският екип на Еврохолд България планира да обедини лизинговите си операции в общ подхолдинг по подобие на Евроинс Иншурънс Груп, която включва всичките му застрахователни и здравноосигурителни дейности. По думите на Асен Христов, председател на надзорния съвет на холдинга, така намирането на дългосрочно финансиране ще е по-лесно, а управлението на компаниите - по-прозрачно.
Христов взе участие в първата Годишна среща с инвеститорите на холдинга, която се проведе в четвъртък (13 март). Подобни инициативи имаше и на 7, 8 и 9 март в Ню Йорк и в Лондон. В момента около 60% от свободно търгуемия обем акции на Еврохолд България са собственост на международни институционални инвеститори.
По време на срещата от холдинга обясниха, че сред приоритетите му е да се развива като регионална финансова група. След като през 2007-а бяха придобити румънският застраховател Азистранс Асигурари и дъщерната му Азитранс Лизинг, в началото на тази година бе закупен дял и от македонското застрахователно дружество Макошпед Осигуроване. Асен Христов обясни, че се проучват възможностите за придобиване на собственост на застрахователи дружества в Сърбия, Турция, Албания и Молдова. Той не пожела да бъде по-конкретен, въпреки че с някои от компаниите преговорите били на доста напреднал етап. Христов заяви, че по-късно холдингът ще насочи поглед и към пазарите на Русия и Украйна. Целта му е в следващите три до пет години да завладее по 5% от застрахователния сектор в шест до десет страни от региона, а дъщерните застрахователни компании на холдинга да са сред седемте най-добри на съответния пазар.
Кирил Бошов, председател на управителните съвети на Еврохолд България, Евролийз Ауто и ЗД Евроинс, подчерта, че стратегията за разширяване в региона е следствие от дълги проучвания. Според него развитието на застрахователен бизнес в другите балкански страни е перспективно, защото в момента нивата на застрахователно насищане и плътност са доста ниски (дори в сравнение с България). Неговите прогнози са през следващите три до пет години ръстът в сектора в тях да е между 20 и 25%, докато у нас застраховането се очаква да расте с 10-15 на сто годишно.
Освен в региона Еврохолд Българи има желание да се развива и в други страни от ЕС. Застрахователното дружество Евроинс България бе първият представител на българския финансов сектор, който се възползва от правото на свободно предоставяне на услуги в общността. Всички членки на съюза са потвърдили, че са уведомени за намерението на застрахователя да работи на тяхна територия по силата на единния паспорт. Очаква се до дни да започне продажба на полици в Испания. През първата половина на 2008-а холдингът планира да навлезе и в Унгария чрез дъщерната си компания Евроинс Румъния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във