Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Еврофондовете ще намалеят с 30% след Брексит

Европейският съюз подготвя различни сценарий за бюджетната си рамка след напускането на Великобритания. В Брюксел се обсъждат няколко сценария - един от които е да се намалят структурните фондове на ЕС -  между 10 и 30 процента, обясни пред БНР евродепутатът и председател на комисията по регионално развитие в Европарламента Искра Михайлова.

От думите й стана ясно, че друг възможен сценарий е да се увеличат вноските на всички страни членки след Брексит и по този начин да се компенсира дупката, която ще се отвори след развода с Великобритания. Еврокомисарят Йотингер смята, че ако вноската на всяка страна се увеличи с 50%, намаляването на бюджета ще се редуцира .

ЕС ще започне обсъжданията по бюджетната рамка до 2020 г. през май. Една от идеите на Брюксел е да обвърже получаването на финансиране през европейските фондове с независимите съдебни системи в страните членки на ЕС. Комисарят по въпросите на правосъдието Вера Юрова иска държавите да преминат тест за независимост преди да бъдат одобрени за еврофинансиране.

Нейните планове се препокриват с тези на държавите от Западна Европа, които допринасят повече за бюджета на ЕС и не са доволни от състоянието в някои източноевропейски страни, основни бенефициенти на европейските субсидии. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във