Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Евродиректива отново "вдъхнови" институциите

Държавата е готова да рестартира за пореден път проекта по изграждане и внедряване на Национален портал за пространствени данни. През декември държавната агенция "Електронно управление" ще обяви първите две обществени поръчка по проектните дейности. Първата е за изготвянето на анализ на нормативната база и на съществуващите подобни портали в други европейски държави. А втората е за организирането на разяснителна кампания. Бъдещите изпълнители ще получат съответно 200 000 лв. и 7174 лева. Очаква се в първите месеци от новата година да бъде организирано специално встъпително събитие, на което да бъде обяснено що е то Национален портал за пространствени данни.

Иначе, общата стойност на проекта е 1 361 386 лв., от които 1 157 178 лв. европейско и 204 207 лв. национално финансиране. Той ще се реализира с подкрепата на оперативната програма "Добро управление" и на Европейския социален фонд, поясняват от "Електронно управление".

Припомняме, че създаването на споменатия портал е заложено в Стратегията за развитие на електронното управление и е един от приоритетите на страната. С него ще изпълним ангажиментите си по прилагането на европейската директива "Inspire" (в превод от английски "вдъхнови"), която бе въведена в националното ни законодателство още през 2010-а с приемането на Закона за достъп до пространствени данни.

По-конкретно, бъдещият сайт ще събере и обедини информация от 26 администрации, включително Министерството на околната среда и водите, военното ведомство, Агенцията по кадастъра. В него гражданите, българските и европейските институции, както и бизнесът, ще намират сведения за административните единици, адреси, кадастрални парцели, транспортни мрежи, защитени обекти, релеф, селскостопански и водностопански съоръжения, природни рискови зони, енергийни източници, минерални ресурси и т.н.

Необходимо е да се отбележи, че между 2010-а и 2017-а у нас на няколко пъти се правеха опити за осъществяването на проекта. Само че, както се посочва в Пътната карта към Стратегията за развитие на електронното управление, "към момента съществуват три реализации на сходна функционалност, но нито една от тях не отговаря на всички изисквания на INSPIRE".

В интернет пространството и сега има някакво подобие на такъв портал, който е напълно нефункциониращ. По неофициална информация неговото разработване е дело на представители на Министерството на отбраната. А колко е струвал и къде са отишли парите, не е известно.

Изискванията на Европейската комисия са България да е готова с националния портал до 2021-а и данните в него да отговарят на съответните европейски стандарти. Институциите този път изглеждат решени да спазят срок, стига да не възникнат някои усложнения. Обжалвания на процедурите по възлагането на обществените поръчки са малко вероятно, тъй като не става дума за някакви колосални суми. По-голям проблем обаче може да възникне, ако се направят промени в списъка с отговорните за проекта ведомства, както предложиха представители на Агенцията по кадастър, география и геодезия. По време на форум, посветен на предизвикателствата пред въвеждането на европейската директива, те поискаха да поемат отговорността за изграждането на единната национална система за пространствени данни. Но за да се случи това ще са необходими промени в Закона за достъп до пространствени данни, където е записано, че начинанието е в компетенциите на председателя на държавната агенция "Електронно управление".

Евентуален ремонт на норматива със сигурност ще усложни допълнително ситуацията, тъй като освен, че ще трябва да се мине през парламентарната цедка, ще започне отначало и договарянето на европейското финансиране. Както стана дума, в момента бенефициент на средствата от ЕС е агенцията на Росен Желязков.

Според запознати с материята Агенцията по кадастъра ще бъде включена неформално в проекта. Вероятно от двете държавни институции ще създадат общи работни групи, които ще наблюдават работата на външните изпълнители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във