Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Евродепутати зоват България да бъде наказана заради Пирин и Кресненското дефиле

Евродепутати изпратиха писмо до еврокомисаря по екологията Кармену Вела с искане да бъде започната наказателна процедура срещу България. Те аргументират искането си със значителни нарушения на европейското законодателство. По-точно става дума за нарушение на Закона за опазването на околната среда, включващ задължения по "Натура 2000" в Национален парк "Пирин" и Кресненското дефиле.

Писмото е подписано от Светослав Малинов (Европейска народна партия), Ска Келер (Зелени/Европейски свободен алианс), Сирпа Пиетикайнен (Европейска народна партия), Катрин Биърдър (Алианс на либералите и демократите за Европа), Ребека Хармс (Зелени/Европейски свободен алианс), Елеонора Еви (Европа на свободата и пряката демокрация), Джо Лейнен (Прогресивен алианс на социалистите и демократите), Марк Демесмекер (Европейски консерватори и реформисти), Меря Килонен (Европейска обединена левица – Северна зелена левица).

"Ние, долуподписаните членове на Европейския парламент, Ви пишем, за да изразим безпокойството си от критичната ситуация в две защитени от европейското законодателство зони в България – Национален парк "Пирин" и Кресненското дефиле. Призоваваме Ви спешно да разгледате случая с Национален парк "Пирин". Молим Ви да се намесите и да гарантирате, че цялата магистрала ще бъде извън Кресненското дефиле", се посочва в писмото на евродепутатите.

Те изтъкват, че българското правителство е взело решение за Национален парк "Пирин", с което се  отваря за строителство почти половината от площта, която е част от "Натура 2000" и е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Според евродепутатите Кресненското дефиле, което също е част от "Натура 2000", е под заплаха заради строителството на магистрала "Струма".

Facebook logo
Бъдете с нас и във