Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Евродепутати пак искат да ни наказват

Група евродепутати поиска с официално писмо до еврокомисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела Еропейската комисия да започне наказателна процедура срещу българското правителство.

Причината, която изтъкват Светослав Малинов, Ска Келер, Сирпа Пиетикайнен, Катрин Биърдър, Ребека Хармс, Елеонора Еви, Джо Лейнен, Марк Демесмекер и Меря Килонен, е  сериозното  нарушаване на  Закона за опазването на околната среда.

Европарламентаристите изразяват безпокойството си от критичната ситуация в две защитени от европейското законодателство зони в България - Националния парк "Пирин" и Кресненското дефиле, искат спешно разглеждане на случая с "Пирин" и гаранции, че цялата магистрала "Струма" ще бъде извън дефилето.

В писмото се припомня, че неотдавна българският кабинет е прокарал промени в плана за управление на Националния парк "Пирин", които отварят почти половината от площта на района за строителство. Става дума за терени, част от "Натура 2000", и като цяло за обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Подчертава се също, че паркът е от огромно значение на национално, европейско и световно ниво  заради вековните си гори и биоразнообразието си.

"Въпреки това българското правителство иска да разреши ново строителство и развитие в зоната без необходимата оценка. Това нарушава чл. 6.3 от Директивата за опазване на естествените местообитания (92/43/ЕИО). С безпокойство отбелязваме, че според  отговорите на Комисията по правни въпроси не са извършени нарушения на европейските закони в Пирин към този момент", се отбелязва в писмото.

Не е пропуснато и обстоятелството, че се планира магистрала "Струма" да премине през Кресненското дефиле, което също е част от "Натура 2000", както и че наскоро излязлото  съдебно решение на български съд не е спряло тези намерения, а те представляват непосредствен риск за уникалната флора и фауна  и нарушават директивата, засягаща екологичната мрежа.

Ска Келер, Малинов и компания призовават Брюксел да се обърне към българските власти, за да бъде спазено европейското законодателство и да се запазят защитените зони. Това според тях може да стане, ако  Европейската комисия започне наказателна процедура срещу България.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във