Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Евродепутат: Компенсации за рибарите и туризма при аварии, свързани с газ

 Европейският парламент прие доклад относно отговорността, обезщетенията и финансовото обезпечение за свързани с нефт и газ дейности в крайбрежни води.

„За сектори, в които има множество малки и средни предприятия, чието съществуване зависи от чистотата на водата на крайбрежните зони, е важно да получат обезщетение за чисто икономическите загуби, които биха понесли в случай на аварии в крайбрежни води. Считам, че сектори като туризма и риболова могат да бъдат катастрофално засегнати от такива инциденти и това трябва да се вземе предвид“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е докладчик в сянка от страна на групата на Европейската народна партия.

Свързаните с нефт и газ дейности в крайбрежни води се извършват все по-далеч от брега и често в много по-дълбоки води в сравнение с преди. Понастоящем се извършват или се планира да бъдат извършвани дейности в териториалните води на 18 държави-членки, в това число и България. Някои дейности се извършват при тежки природни условия и на места, които зависят от туризма за голяма част от приходите си, като например Средиземно море, Егейско море, а вече и Черно море. 

В доклада се посочва, че е необходимо да се анализира до каква степен въвеждането на наказателна отговорност на равнището на ЕС ще добави възпиращ елемент отвъд гражданските санкции, с което да се подобрят защитата на околната среда и спазването на мерките за безопасност. 

„Трябва да продължим да създаваме обща регулаторна рамка за свързаните с нефт и газ дейности в крайбрежни води, която допълнително да повишава и хармонизира стандартите за безопасност и защита на околната среда за всички дейности в крайбрежни води“, подчерта след приемането на доклада Емил Радев. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във