Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВРОЧИНОВНИК НЕОЧАКВАНО ОТЛОЖИ СТАРТА НА САПАРД

Днес никой не може да даде отговор кога ще започне осъществяването на програмата САПАРД, доста неочаквано заяви в доклада си пред третата дискусия на Регионалната кръгла маса на асоциациите в млечната индустрия директорът на прогрмамата Алан Уилкинсон. Във форума взеха участие представители на аграрното министерство, на Американската агенция за икономическо сътрудничество (USAID), експерти на Европейския съюз, както и ръководители на браншови организации от страните в преход.
Уклончивият отговор на Алан Уилкинсън на въпроса за старта на предприсъединителната програма хвърли сянка на съмнение върху информацията, която съобщи земеделският министър Венцислав Върбанов на провелия се миналата седмица Агробизнесфорум. Той прогнозира, че САПАРД ще се задейства през следващия месец. Вероятно по повод на изказването на г-н Уилкинсън земеделското министерство побърза да разпространи прессъобщение, че в посолството ни в Брюксел е получена вербална нота от секретариата на ЕК, която трябвало да означава, че споразумението, което България подписа с комисията през декември миналата година, влиза в сила от 20 април и че страната ни е изпълнила всички условия на ЕК, за да бъде бенефициент по САПАРД.
Програмата на практика не е влязла в действие в нито една от десетте страни кандидатки за членство в Европейската общност, въпреки че преговорите по сключване на международните договори, определящи законовата рамка на САПАРД, са приключили. Остава отворен въпросът - какво бави отпускането на средствата, след като България, според оценките на правителството, е изпълнила изискванията на Европейската комисия? Според Алан Уилкинсън остава само да се изяснят последните технически въпроси с Агенцията по САПАРД. След това тя трябва да бъде акредитирана от ЕК, с което й се делегират права да управлява средствата, както и да одобрява проектите, които ще бъдат финансирани. Удовлетворяването на всички изисквания на ЕК към тези агенции и в останалите страни са трудни и отнемат доста време. Но трябва да имаме гаранции, че парите на данъкоплатците от общността се харчат по предназначение и се отчитат правилно, поясни директорът на програмата. Освен това за действителния старт на САПАРД трябва да е получено съгласието на всички страни членки на ЕС, а това също изисква време.
Парите по програмата - 3.7 млрд. евро, са заделени и се съхраняват в банката на общността. Но има и друго тълкуване за задържането им в банковите сметки на съюза. Средствата, предвидени за САПАРД, са необходими на европейските държави, за да покрият загубите от болестите луда крава и шап, твърдят някои наблюдатели. В разгара на епидемията близо 95% от износа на говеждо от общността беше спрян, а това на практика означава срив на пазара. Компенсирането на щетите за европейските страни логично ще изисква години наред да се отпускат преки субсидии за селското стопанство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във