Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВН "подпомага" НЕК с 32 млн. лева

Електроразпределителното дружество ЕВН България отпусна "заем" в размер на 32 млн. лв. на НЕК. "Краткосрочната ликвидност" бе предоставена днес непосредствено преди изтичане на крайния срок поставен от министъра на икономиката и енергетиката. Преди дни Драгомир Стойнев заплаши трите ЕРП-та в страната, собственост на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго про", с отнемане на лицензите ако не се платят 318 млн. лева, които те са си прихванали от държавната компания.

При представянето на становището на ЕВН България по случая обаче, председателят на Управителния съвет на австрийската компания Йорг Золфелнер, обясни че НЕК им дължи общо 248 млн. лева. Сумата се е натрупала след промените през 2012 г. в методиката, по която НЕК компенсира електроснабдителните компании при изкупуването на произведената "зелена енергия" от ВЕИ-тата. "Новият механизъм избегна увеличаването на цените за крайните потребители, като даде право на НЕК да не възстановява пълния размер на сумите, които ЕВН трябва да получи за изкупената на енергия по преференциални цени от производителите", каза Золфернер.

За да намали загубите си в периода март-юни 2013 г. ЕВН си прихваща общо 104 млн. лева от суми, които дължи на НЕК за закупена енергия. Но след забележка от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) преустановява тази практика. Междувременно дружеството обжалва решението на енергийния регулатор и през ноември 2013 г. Върховният административен съд отмени методиката. От ДКЕВР обаче досега така и не намериха механизъм, по който да възстановят на ЕВН останалите 144 млн. лева.

"Ние работим като кредитна институция още от юли 2012 година. Това не е нищо ново за нас, но не може да бъде така завинаги", обясни Золфелнер. Според становището на ЕВН създадената криза в сектора може да бъде преодоляна само с нови правила в енергийната система."Ние имаме шанс заедно с НЕК да потърсим едно справедливо и дългосрочно решение за този проблем", каза още той. Золфелнер изтъкна, че за казуса са били сезирани държавните институции с общо 105 писма, но до този момент не е получен ангажиращ отговор от нито една от тях.

По късно стана ясно, че от ЧЕЗ също има постъпила "помощ" към Националната електрическа компания, която е в размер на малко над 8 млн. лева "в израз на добро желание за стартиране на действителен диалог". Според изявление на регионаления мениджър на компанията за България Петър Докладал до края на месец март са предвидени още две плащания.

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във