Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

EVN иска увеличаване на цената на тока

Увеличение на цените на тока за крайните клиенти с между 7 и 9 процента ще поиска ЕВН в своето предложение за новия ценови период от 1 юли, обявиха от дружеството.

С ценовата рамка, в която работи в момента, дружеството повече не може да поддържа сегашното качество на мрежата. До края на февруари ЕВН ще внесе официално своето предложение пред ДКЕВР, но ако крайната цена не претърпи промяна, скоро ще започнат аварии по мрежата, казаха от енергоразпределителното дружество.

На пресконференция Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на ЕВН заяви, че е необходимо годишно да се инвестират поне 130 млн. лв в мрежата, а сега одобрените оперативни разходи са 106 млн. За миналата година инвестициите на дружеството са едва 73 млн. лв, което той определя като санитарен минимум. Причината е трикратното намаляване на крайната цена на тока за осем месеца.

От 2005 до 2013 г. дружеството е направило инвестиции общо 1,051 млрд. лв. в мрежата, вследствие на което аварийността е намаляла с 40 процента, но ако сега спре да се инвестира, мрежата отново ще се върне в положението си от 2005 г., предрече Золфелнер.

През 2013 г. цените на електроенергията бяха намалени през март с около седем процента, през август - с около пет на сто, и с решение на ДКЕВР от 30 декември, което постанови намаление на дневната тарифа на тока с около 1 процент и на нощната - с около десет на сто. Така при нощната енергия се получава най-фрапантният случай в сегашното ценообразуване - купуваме енергия от НЕК на цена 107,34 лв. за мегаватчас, а трябва да я продаваме на нашите клиенти на 86,76 лв. на мегаватчас, посочи още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във