Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Еърбъс" напуска Великобритания след Брексит?

Ако Великобритания напусне Европейския съюз през март 2019 г. без търговски споразумения, резултатът ще бъде "катастрофален". Ще се стигне до производствен хаос, който заплашва бъдещето на "Еърбъс" в страната. 

"Този сценарий ще принуди "Еърбъс" да преразгледа инвестициите си в Обединеното кралство и дългосрочния отпечатък в страната, което сериозно подкопава усилията на Обединеното кралство да поддържа конкурентоспособна и новаторска космическа индустрия", заяви европейският производител на летателна техника. 

Всъщност компанията уточнява, че всякакъв сценарий за Брексит е риск за операциите на "Еърбъс". 

Производителят на летателна има седалище в Тулуза, Франция, но има значителни инженерни и производствени мощности в Обединеното кралство. Голям производствен център в Уелс, например, прави крилата, използвани за всички граждански самолети на компанията.

"Еърбъс" твърди, че има 14 000 служители във Великобритания и подкрепя още 110 000 работни места чрез своята верига за доставки в страната.

Компанията смята, че сривът в операциите й от нестабилен британски изход ще струва на компанията милиарди долари.

"Просто казано, сценарият "няма сделка" пряко застрашава бъдещето на Airbus в Обединеното кралство", каза в изявлението Том Уилямс, главният оперативен директор на Airbus Commercial Aircraft.

Ако планираният преходен период влезе в сила, това би било "много по-добър резултат", отколкото да няма сделка, но това "все още представлява значителен риск", отчита Уилямс.

Периодът е "твърде кратък, за да може "Еърбъс" да осъществи необходимите промени с разширената си верига за доставки", каза той.

В резултат на това компанията "внимателно ще наблюдава всички нови инвестиции в Обединеното кралство" и ще се въздържа от разширяване на базата си от британски доставчици и партньори.

"Във всеки сценарий, Brexit има сериозни отрицателни последици за авиокосмическата индустрия в Обединеното кралство и по-специално за "Еърбъс", каза още Уилямс.

В интервю за BBC радио в петък той подчерта, че компанията спешно се нуждае от яснота за това какво ще се случи.

"Трябва да сме в състояние да защитим нашите служители, нашите клиенти и нашите акционери - обясни Уилямс- И ние не можем да направим това при сегашната ситуация."

Facebook logo
Бъдете с нас и във