Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕСО работи по пет проекта за енергийното интегриране на Балканите

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) продължава реализацията на петте проекта от общ европейски интерес, които държавното дружество осъществява в рамките на регламент 345/2013 за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура.

Това съобщи министърът на енергетикатаТеменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол. Тя отговори на въпрос на народния представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов относно статуса на проекти, които изпълнява "Електроенергиен системен оператор" ЕАД.

Петкова наблегна на факта, че по този начин ще се повиши преносната способност на електроенергийната мрежа в Югоизточна Европа по направлението Север-Юг. Общата дължина на изгражданите електропороводи е около 467 км, в които ще се инвестират 245 млн. евро. Добрата новина е, че ЕСО вече има сключени споразумения за безвъзмездно финансиране с европейски средства на обща стойност над 102 млн. евро, което покрива около 42% от нужните инвестиции.

Проектите се изпълняват в пакет, като въвеждането им в действие ще се случва поетапно, започвайки от 2020 г. с електропоровода между подстанция "Марица изток" и ТЕЦ "Марица изток 3". През 2023-а влизат в експлоатация три вътрешни електропровода, а в началото на 2023-а ще се включи и междусистемния електропровод между подстанция "Марица изток" до подстанция "Неа Санта" в Гърция.

Очакванията са така да се създаде повече сигурност на доставките, а и това е още една крачка към пазарното ни интегриране със съседните страни. А най-важното е, че ЕСО получи финансиране по европейския "Механизъм за свързване на Европа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във