Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба

Пластмасови изделия за еднократна употреба, като например чинии, прибори за хранене, сламки и други, ще бъдат забранени в Европейския съюз. Плановете бяха договорени временно между Европейския парламент и Съвета на ЕС. Временното споразумение ще трябва да бъде одобрено както от ЕП, така и от Съвета, за да стане закон. Комисията по околна среда към Европарламента ще гласува текста през януари 2019 година.

В предварителното споразумение се предвижда по-засилено прилагане на принципа "замърсителят плаща", по-специално за тютюните холдинги, чрез въвеждане на разширена отговорност на производителя. Както и цел за 90% събиране на пластмасови бутилки до 2029 година. Предвижда се цел за 25% рециклиране на пластмасови бутилки до 2025 г. и 30% до 2030 година.

Според Европейската комисия повече от 80% от морските отпадъци са пластмаси. Продуктите, обхванати от тези ограничения, представляват 70% от всички морски отпадъци. Поради бавната си степен на разлагане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци увреждат и морски видове - като морски костенурки, тюлени, китове и птици, но също така и в рибата и ракообразните и следователно храните в хранителната верига на хората. Докато пластмасите се считат за удобен, адаптивен, полезен и икономически ценен материал, те трябва да се използват по-добре, да се използват повторно и да се рециклират, констатира ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във