Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС забави решението дали да признае "атома" и газа за "зелени"

Решението за Европейския съюз да признае атомните и газови централи за зелени инвестиции ще се забави допълнително.

Европейската комисия удължи с девет дни, до 21 януари, консултациите на страните членки по проекта за признаване за "зелени" на някои атомни и газови електроцентрали.

Предложеният текст, дебатиран от месеци и все още в неокончателен вариант, бе изпратен на държавите членки на 31 декември малко преди полунощ.

В документа се определят критерии, позволяващи да бъдат определяни като "устойчиви" инвестициите в атомни и газови електроцентрали, като целта е частните инвестиции да се ориентират към дейности, допринасящи за намаляване на парниковите газове.

Предложението е спорно и около него вече се оформиха два лагера в рамките на Европейския съюз.

Привържениците му твърдят, че газовите електроцентрали, поради това, че са по-чисти от въглищните и други алтернативи, помагат на икономиките по пътя на екологично устойчиво бъдеще. Според тях освен това атомните централи трябва да бъдат определени като "зелени", защото не изпускат парникови газове.

Противниците на проекта обаче твърдят, че понятието "по-чист" не може да бъде отнесено към природния газ, а дългосрочните рискове от радиоактивни отпадъци при ядрените централи надвишават предимствата от липсата на въглеродни емисии в краткосрочен план.

Проектът е подкрепен от Франция и много източноевропейски страни, сред които и България, според които възобновяемите енергии (вятърна, слънчева и т.н.) не осигуряват непрекъснато производство на електричество и сами по себе си няма да позволят да се отговори на нуждите от електроенергия.

Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от източната част на континента, излязоха с обща инициатива и в подкрепа на атомната енергия, която може да играе роля в борбата срещу глобалното затопляне. Това подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана на 11 октомври във френския всекидневник "Фигаро" и още няколко европейски вестника. Те отбелязват, че атомната енергия "допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество".

Освен Франция и България, останалите осем страни, подписали статията, са Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария.

Междувременно комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви пред вестник „Журнал дьо диманш”, че Европейският съюз ще трябва да инвестира 500 милиарда евро в атомни електроцентрали от ново поколение от сега до 2050 година, каза заяви комисарят по вътрешния пазар в интервю. По думите му само съществуващите ядрени централи ще се нуждаят от 50 милиарда евро инвестиции от сега до 2030 година. А тези от ново поколение ще се нуждаят от 500 милиарда. Бретон също така твърди, че планът на ЕС за категоризирането на ядрена енергия и природния газ като „зелени“ източници за инвестиции е жизненоважна стъпка към привличането на този капитал.

Германия, Австрия и Люксембург поведоха коалицията срещу предложението на ЕК за инвестиции в ядрената енергетика

Facebook logo
Бъдете с нас и във