Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС въведе задължителни проверки на пътищата на всеки пет години

Страните от Европейския съюз вече са задължени да правят оценка на пътната безопасност на цялата си пътна мрежа най-малко веднъж на 5 години.

Преди дни Съветът на ЕС прие преработената директива, която ще разшири обхвата на настоящите правила за магистрали и други първични пътища отвъд трансевропейската транспортна мрежа.

Целта е намаляване на броя на жертвите по пътищата. Както и че инфраструктурата, тунелите и мостовете са по-добре проектирани и поддържани. 

Разпоредбите ще обхванат и пътища извън градските райони, които са изградени с финансиране от ЕС.

28-те национални правителства в Европейския съюз ще извършват оценка на безопасността по пътищата поне веднъж на пет години, за да оценят риска от произшествия.

Тоест първите проверки трябва да започнат до 2024 г. След това трябва да бъдат изготвени доклади за пешеходци, велосипедисти и други уязвими групи, използващи пътните мрежи. 

Директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването в Официален вестник на ЕС.

Отделните членове на ЕС ще имат две години, за да изпълнят изискванията и да променят законите си.

Страната ни вече работи по директивата, увери Иван Петков от Агенцията за пътна безопасност.  "Не само ще направим цялостна оценка на пътната безопасност, но тя ще включва цялата пътна мрежа – както местни, така и републикански пътища", обясни Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във