Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС вече ще прави мониторинг на чуждестранните инвестиции

Европейският съюз ще започне мониторинг на преките чуждестранни инвестиции в 28-членния блок от април. Според Брюксел по този начин ще бъде защитени европейската сигурност, общественият ред и стратегическите интереси

"Днешното решение е доказателство, че ЕС може да действа бързо, когато стратегическите интереси на нашите граждани и икономиката са поставени на карта. С новата рамка за проверка на инвестициите сега сме много по-добри. подготвени, за да гарантират, че инвестициите, идващи от страни извън ЕС, всъщност са от полза за нашите интереси", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Новата рамка предвижда създаване на механизъм за сътрудничество, при който държавите-членки и Комисията ще могат да обменят информация и да изразяват опасения, свързани с конкретни инвестиции;

ЕК вече ще може да издава становища, когато дадена инвестиция представлява заплаха за сигурността или обществения ред на повече от една държава-членка, или когато една инвестиция може да подкопае проект или програма от интерес за целия ЕС.

Мониторингът има за цел да даде на страните от ЕС инструмент за намеса в случаите на преки чуждестранни инвестиции в стратегически активи, особено ако се извършват от контролирани от държава или от държавно финансирани предприятия.

Euronews уточнява, че този ход е отговор на загрижеността на някои правителства от ЕС, по-специално Франция и Германия, за инвестициите от Китай, които предоставят на Пекин достъп до ключови технологии чрез поглъщания на европейски компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във