Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЕС трябва да накара САЩ и Китай да се съобразяват с промените в климата, каза Борисов

S 250 6ba9a61f 0a57 4b57 be95 8288c71db70f
S 250 62721d89 5718 44e9 ae2f 4c91dac571f7

За страните с висок дял на въглища в енергийния им микс, каквато е България, Полша и други, преходът към климатична неутралност ще изисква по-високи нива на инвестиции и активни мерки в социалната сфера.  Това заяви премиерът Бойко Борисов в изказването си в рамките на 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид.

"В България 46% от електроенергията се произвежда от въглищни централи, които са основни базови мощности, като през зимата този процент достига до 60.  В същото време, искам да отбележа, че според статистиката на Евростат, България е на второ място в ЕС по намаляване на емисиите на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива за 2018 г. в сравнение с 2017 г., а именно с 8,1%, следвайки Португалия, която заема водеща позиция с 9%“, каза премиерът пред лидерите на световния форум в Мадрид.

Борисов подчерта, че за страната ни ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, като в същото време предоставя енергия на достъпни цени и е ключов елемент за преминаване към нисковъглеродна икономика. Нейното значение като основен стълб на европейската електроенергийна система без въглеродни емисии бе потвърдено и в публикуваната през 2018 г. дългосрочна визия на ЕК за намаляване на емисиите на парникови газове до 2050 г. Премиерът бе категоричен, че страната ни ще продължи да разчита на ядрената енергия и през следващите години.

„Емисиите на ЕС са само 9 % от световните. Първият и вторият замърсител - най-големите в света, ги няма тук. Това са САЩ и Китай. ЕС намалява своите емисии, защото здравето и качеството на живот на всеки един гражданин по света трябва да бъдат поставяни на първо място. Комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас. Да се обединим и всички заедно да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата“, каза в заключение премиерът Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във